Комисията по култура ще заседава извънредно на 8 септември

"Аз заставам зад името на Веселин Плачков, ако се окаже, че е бил принуден да напусне", заяви Мартин Митев, председател на ОбС-Плевен

Комисията по култура в Плевен ще заседава извънредно на 8 септември. Това заяви на пресконференция председателят на ОбС-Плевен Мартин Митев. Една от причините за заседанието е случилото се с Веселин Плачков, за което нашата медия единствена съобщи.

"Официално нямаме информация дали г-н Плачков е уволнен, дали е напуснал. Не мога да го коментирам, защото не знам. Точно поради тази причина, че се създава някакво напрежение в социалните мрежи по въпроса, а в същото време липсва официална позиция от директора, Постоянната комисия по култура ще проведе едно извънредно заседание на 8 септември от 17.00 часа, на което е поканен директорът на театъра, но не по въпроса Веселин Плачков, да не ги бъркаме нещата. Поканен е да  представи пред комисията каква е визията му за развиване на Плевенския театър. Не можем да стоим безучастни към съдбата на театъра и работещите в него артисти, защото ежегодно отпускаме 200 000 лева субсидия. От общ бюджет на театъра от 700 хиляди, 200 хиляди са 30 процента. До миналата година с най-голяма подкрепа към театъра си бе Община Бургас, която отпускаше 300 хиляди, но от тази година и там са 200. Тези пари се отпускат за културен продукт, а не да си платиш парното, примерно. Не съм видял отчет на тези средства досега, пета година съм съветник. За какво ги даваме тези средства? Сумата не е малка, особено за бюджет като нашия", коментира Митев.

"Това също е един от предметите на разговора, който ще се води с директора на театъра. Освен финансовите взаимоотношения, трябва да се изслуша неговото виждане за това какъв ще бъде културния продукт за развитие за периода, в който е избран. В този ред на мисли, изказвам лично мнение, ако се окаже, че Веселин Плачков е принуден да напусне, защото това чета, аз също не мога да се съглася с такъв начин на управление на театъра. Веселин Плачков е безспорно именит плевенски актьор, който познава и цяла България покрай ролята на Васил Левски и мен по-скоро ме дразни фактът, че си позволяваме с лека ръка да загубим такъв актьор от Плевен, който аз лично съм го чувал десетки пъти, независимо от темата, за която говори, да вмъкне Плевен и Плевенския театър. И ако е допуснато на база някакви личностни отношения или разминавания във визията за роли, не знам...", допълни Митев, отбелязвайки, че е недопустимо така с лека ръка да допускаме да продължаваме да гоним хора на изкуството, спортни деятели и т.н. от Плевен.

"Силно се надявам истината да е някаква друга, а не тази, която чета. Надявам се нещата да не стоят така и да не сме си загубили един артист с лека ръка. Смятам, че проблемът ще се изясни на това предстоящо заседание на комисията по култура. Аз лично заставам зад името на Веселин Плачков, ако се окаже, че е бил принуден да напусне", категоричен бе Митев.