Напрежение в Кнежа след скандал между роми и българи (Снимки)

Местните твърдят, че общински съветник от ДПС провокирал мелето

Неприятни сцени са се разиграли преди броени дни в Кнежа, когато общината организирала традиционен турнир по футбол на малки вратички. Според местните жители, общинският съветник от ДПС Замфир Демиров Демиров, който бил сред участниците в спортната проява, провокирал събитията.

На 24 август възникнал скандал между него и организатор от битово-организационен характер. Демиров напуснал силно ядосан спортната площадка след псуване и ругатни между него и публиката, разказаха ни очевидци.

Напрежението обаче продължило и на следващия ден, когато трябвало да се състои и финалът на турнира, Демиров пристигнал с група роми, а други дошли с бус, в който се возел и неговият брат, продължава разказа на случката.

"Още с влизането на площадката си личеше, че са в нетрезво състояние и са дошли да провокират насилие. Със започването на втория мач от програмата и по сигнал на Демиров тези провокатори нахлуха на терена и прекъснаха срещата. Започнаха сблъсъци с момчета от публиката, които Демиров посочваше, като тези хуни искаха да ги пребият. Единият от тях демонстративно счупи две бирени бутилки и със счупените стъкла тръгна към публиката. Друг се появи с чук и се опита да удари няколко от момчетата. Добре, че не успя! Трети извади вила и също тръгна в мелето. Имаше възгласи: “Ей сега ще ви извадим червата, българи мръсни!", "Мърша българска, аз не съм циганин, а мюсюлманин", "Децата ви ще плачат, страхувайте се мишки” и т.н. Излишно е да споменавам, че там имаше майки с малки деца, които при вида на случващото се, плачеха. Мнозина от тях напуснаха, страхувайки се за децата си. Наложи се кметът на общината г-н Лачовски да призове по микрофона към спокойствие и сдържаност, но и това не спря тази бясна орда. Полицейското присъствие се оказа крайно недостатъчно. След половин час се натовариха в буса и си заминаха", разказва свидетел на случката, пожелал анонимност, тъй като се страхува за живота си и за живота на близките си.

Хората в Кнежа са ужасени, че се е стигнало до подобен опит за склоняване към насилие и етническо противопоставяне. Жителите се надяват, че за в бъдеще ще се предприемат адекватни мерки, за да не се стига до подобни сцени.