Създадоха уникален филм за красивия Плевен (Видео)

Документалната лента "Плевен - Вълни по равнината" представя град, който е променил историята на света

"Плевен е място с много паметници, които напомнят за борбата за свобода. Град, който е променил историята на света". Така започва уникалният 42-минутен филм, посветен на Плевен. Автор на лентата е продуцентска къща Файв Стар Медиа с продуцент, режисьор и сценарист Степан Поляков. Оператор е Момчил Александров, а асистент оператор Светлин Йорданов. Изпълнителен продуцент - Лиляна Бояджиева. Диктор - Джонас Толкингтън.

"В Плевен се водят кървави битки, които влизат в учебниците по история. Много значими исторически фигури са минали през града, дори самият император Александър Втори, което е изключително рядко събитие в световен мащаб. Войници от различни националности със своите бляскави униформи участват в Руско-турската война, която освобождава България от османско владичество и се създава Третата българска държава", отбелязват авторите на лентата.

"Интересни факти относно древноримския град Улпия Ескус също са представени във филма "Плевен - Вълни по равнината". Това е най-големият римски град на територията на днешна България. В древността мистичната напитка - виното се е използвала за ритуални цели, а регионът около град Плевен е един от най-благоприятните за винарство и лозарство. Град на Мъртвата долина, град на вода и зеленина. Градът е Плевен", става ясно още от филма.