Двама отиват на съд, теглили пари от открадната дебитна карта

Пострадалият установил, че ежемесечната му пенсия преведена по сметката му от НОИ била изтеглена и подал сигнал в полицията

Окръжна прокуратура – Плевен предаде на съд двама мъже изтеглили неправомерно пари от чужда дебитна карта след като я откраднали от собственика.

Обвинението срещу Кристиян К /21 г./ е, за това че на 07.03.2014 г., в гр. Долна Митрополия, обл. Плевен, при условията на продължавано престъпление използвал платежен инструмент – дебитна карта, с която извършил две транзакции на парична сума от 340 лв., без съгласието на титулярa Милчо Г., като деянието не съставлява по-тежко престъпление - престъпление по чл. 249, ал. 1 вр. чл. 26 от НК.

Срещу него и срещу Емил А. /30 г./ е повдигнато обвинение, за това че на неустановена дата през февруари 2014 г., в с. Горна Митрополия, обл. Плевен, при условията на повторност, в немаловажен случай, след предварителен сговор, чрез използване на техническо средство /метален лост/ и чрез разрушаване на прегради здраво направени за защита на имот, отнели чужда движима вещ – дебитна карта, от владението на собственика, без негово съгласие и с намерение противозаконно да я присвоят – престъпление по чл. 195, ал. 1, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 28 от НК.

Двамата обвиняеми имат предишни осъждания, познавали се и поддържали близки отношения. В края на февруари 2014 г. нямали пари и решили да извършат кражба в дома на Милчо Г. , който живеел сам и имал кози, които всеки следобед извеждал на паша. Отишли до къщата на пострадалия и след като се убедили, че не е в дома си разбили катинара на входната врата и влезли в жилището. Претърсили цялата къща, не успели да намерят пари и взели дебитната му карта и лист с ПИН-код. На 07 март 2014 г. двамата обвиняеми били в гр. Долна Митрополия. Емил А. изтеглил пари от картата на негова позната, с нейно съгласие. В този момент обвиняемият Кристиян К. решил да изтегли пари от открадната преди това карта на Милчо Г. – общо 340лв. Няколко дни по-късно пострадалият мъж установил, че ежемесечната му пенсия преведена по сметката му от НОИ била изтеглена и подал сигнал в полицията.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд - Плевен.