Кметът на Кнежа призова: Без агресия, насилие и противопоставяне!

Случката имаше по-скоро хулигански характер и не бива да се насочват нещата към етническо противопоставяне, коментира Илийчо Лачовски

Кметът на Кнежа Илийчо Лачовски излезе с официална позиция за скандала, който възникна по време на футболен турнир и създаде напрежение сред населението в градчето през последните дни. Припомняме, че наши читатели ни информираха за случилото се в началото на седмицата.

"Искам да взема отношение по неприятната случка, на която станахме свидетели на спортната площадка преди няколко дни. Кнежа не е особено голям град и всички се познаваме. За добро или за лошо, Кнежа е разнороден град, в който различни етнически групи живеят не от вчера. В основата на съвместното съжителство стои толерантността и уважението към другия. За съжаление, онзи ден те отстъпиха пред агресията и противопоставянето. Искам да се извиня на всички зрители, които откликнаха на поканата да уважат финала на турнира и мирно и спокойно се наслаждаваха на мачовете, но станаха свидетели на нелицеприятните сцени", казва Лачовски.

"От известно време в гражданското общество витае желание за мъст и насилие. Искам да изкажа КАТЕГОРИЧНОТО СИ НЕСЪГЛАСИЕ към всякакви такива действия! За целта проведох различни срещи с представителите на двете страни и считам, че нещата вече са спокойни. Случката имаше по-скоро хулигански характер и не бива да се насочват нещата към етническо противопоставяне! Предполагам ще се съгласите с мен, че не от това имаме нужда. Кнежа има нужда от всичките си граждани без значение в кой квартал са се родили и израстнали. Аз и екипът ми не делим хората! Всеки е добре дошъл в Общината с идеите си за промяна, с проблем за разрешаване и т.н. До няколко дни, например, започваме поетапно изпълнение на Капиталовата програма с асфалтиране и бетониране на улици от редица квартали в целия град, без значение какъв етнос живее там", допълва Лачовски.

"Призовавам всички – нека не се делим на такива и онакива. Казано е: „Съединението прави силата“! Всички живеем тук. Никой не обича напрежението и насилието, нали? Децата ни растат тук, също! Нека заедно се захванем и променим града към по-хубаво и приветливо място за живеене. Без агресия, насилие и противопоставяне!", завършва Лачовски,