Изправят пред съда 28-годишен рецидивист заради грабеж на мобилен телефон в Плевен

След излизането си от плевенския затвор не работел и контактувал с лица от криминалния контингент

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишен рецидивист за извършен грабеж на мобилен телефон.

Обвинението срещу Петър Б. е за това, че на 30.11.2015 г. в Плевен, при условията на опасен рецидив отнел чужда движима вещ – мобилен телефон „Самсунг Галакси Нот 4“ на стойност 790 лв., от владението на собственика, с намерение противозаконно да я присвои, като употребил за това заплашване – престъпление по чл. 199, ал. 1, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1 от НК.

Обвиняемият е осъждан. След излизането си от Затвора гр. Плевен не работел и контактувал с лица от криминалния контингент. На 30.11.2015 г. около 21,30 ч., Петър Б. бил в гр. Плевен на ул. „Лозенка“. По същото време по улицата вървял пострадалият мъж, който се прибирал към дома си. Обвиняемият забелязал самотно предвижващия се човек, когото познавал бегло и решил да му вземе мобилния телефон. Спрял го, като заявил, че мъжът е счупил неговия телефон /което не било вярно/ и затова трябва да му предаде телефона си. Ако откаже ще му нанесе побой. Пострадалият се уплашил от отправените му закани и преценил, че няма смисъл да противоречи на обвиняемия, тъй като го познавал като лице, извършило множество противозаконни прояви. Веднага след като дал мобилния си телефон обвиняемият махнал намиращата се в телефона сим-карта и отново отправил заплахи. Следващите дни продал мобилния телефон.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.