Учение за действия при аварийна ситуация ще се проведе в Гулянци

Ръководител на учението ще бъде кметът на общината Лъчезар Яков

Днес в община Гулянци ще се проведе учение на тема: „Дейност на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, органите за управление и силите на Единната спасителна система при възникване на обща авария в АЕЦ „Козлодуй”, съпроводена с изхвърляне на радиоактивни вещества в околната среда.”.

Ръководител на учението ще бъде кметът на общината Лъчезар Яков, а заместник – зам.-кмета Владимир Дюлгеров. Участие ще вземат още: служител на областна администрация Плевен, щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, служители на администрацията, членове на доброволческото формирование, инжинерна, автомобилна и специална техника от община Гулянци, представители на регионалната дирекция и местната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”, представители на ОД на МВР Плевен и РУП Гулянци, спешна медицинска помощ, БЧК, ЧЕЗ, „ВиК”, Районна пътна служба, РЗИ – Плевен, РИОСВ – Плевен.

Планът за провеждане на учението вече е готов. Място на действието ще бъде административната сграда на община Гулянци, площад „Свобода” и сградата на читалището. Ангажираните в учението лица ще разиграят всички необходими действия при възникване на обща авария в АЕЦ „Козлодуй”, съпроводена с безконтролно изпускане на радиоактивно замърсяване, които включват: оповестяване, оценка на обстановката, създаване на пунктове за раздаване на индивидуални средства за защита и провеждане на йодна профилактика на населението, евакуиране на пребиваващите в обществена сграда, гасене на възникнал пожар.

Целта на учението е усвояване и проиграване на общинския план за защита при бедствия и плановете за защита на пребиваващите в обществени сгради, проверка на готовността на щаба, органите на управление и силите на Единната спасителна система в общината и не на последно място повишаване на знанията, уменията и практическите навици на службите и звената, имащи отношение към осигуряването на защита при бедствия, както и усъвършенстване на координацията и взаимодействието между тях.