Плевенско дете спечели Гран При на Международен конкурс за рисунка

Неговата "Мома с грозде" е облечена в красива плевенска носия

8-годишният Йордан Гъдулков от арт школа "Колорит" спечели Гран При на Международния конкурс за рисунка "Сезоните и традициите в моята страна" в Румъния. Неговата живописна творба "Мома с грозде" е обявена за най-артистичната рисунка на международния конкурс, в който са се състезавали близо 2 000 творби на деца и младежи от 30 страни от различни континенти.

Конкурсът се организира за 6-ти път от Музея Голещи - Аргеш. Журито единодушно е избрало рисунката на плевенското дете като най-добра сред всички представени творби.

На 1-ви септември на откриването на Международната изложба в музея Голещи, на тържествена церемония по награждаването Йордан Гъдулков получи своата "Гран При" награда, съпроводен от своя арт педагог Майя Ананиева и от своите родители. На Йордан бе оказана голяма чест, давайки му да пререже лентата на откриването на международната изложба. Неговата "Мома с грозде" бе поставена на статив в центъра на експозицията и бе обект на голям интерес. Момата в рисунката на Йордан е облечена в красива плевенска носия с изключително пъстра престилка, с венец от цветя на главата, носейки устремена и щастлива кошница пълна с грозде под лъчите на слънцето и песента на птици. Така една народна плевенска носия оживя в рисунката на едно дете и го накара да почувства непреходната красота, втъкана в шевици и багри.

Такава е и идеята на организаторите на конкурса - децата по света да търсят и откриват, ценят и претворяват своето неповторимо културно богатство.

Рисунката на Йордан е отпечатана и на корицата на католога на победителите в конкурса. Йордан Гъдулков и неговия арт педагог получиха поздравления за изключителния успех от Посолствота на България в Румъния чрез г-н Кирил Димитров - Прес аташе, който присъстваше на церемонията. Това информираха от арт школа "Колорит".