Учение за действия при аварийна ситуация проведоха в Гулянци

Ръководител на учението беше кметът на общината Лъчезар Яков

В Гулянци се проведе учение на тема "Дейност на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, органите за управление и силите на Единната спасителна система при възникване на обща авария в АЕЦ „Козлодуй”, съпроводена с изхвърляне на радиоактивни вещества в околната среда.”. Ръководител на учението беше кметът на общината Лъчезар Яков, а заместник – зам.-кметът Владимир Дюлгеров.

Участие в учението взеха участие още служители на областна администрация Плевен, ВПД Директор на РД ПБЗН – Плевен главен инспектор Станислав Атанасов, началника на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Валери Предов, екипи на регионалната дирекция и местната служба, представители на ОД на МВР Плевен, началника и екипи на РУП Гулянци, Спешна медицинска помощ - Гулянци, представители на БЧК, ЧЕЗ, „ВиК”, Районна пътна служба, РЗИ – Плевен, РИОСВ – Плевен, щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, служители на администрацията, членове на доброволческото формирование, инжинерна, автомобилна и специална техника от община Гулянци.

Учението започна със сигнал за възникнала авария, в хода на което по заповед на кмета на общината бе извършено оповестяване на членовете на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия, които се явиха в заседателната зала. Извършена бе оценка на обстановката, длъжностните лица направиха доклади за своята готовност за действие. Оформиха се конкретни мерки и всички ангажирани в учението поеха своите задачи, съгласно закона и Общинския план за действия при бедствия и аварии.

Сградата на общинска администрация бе евакуирана, след което екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението” демонстрираха професионални умения по гасене на пожар, възникнал в нея в хода на евакуацията. Движението в района беше отцепено от служителите на МВР, на разположение бе и екип на спешна помощ.

Междувременно на площада пристигна спасителен отряд от РД ПБЗН – Плевен, който за броени минути изгради пункт за деконтаминация - извършване на пълна санитарна и специализирана обработка на замърсените с радиоактивни вещества хора и техника. След преминаването през пункта хората бяха насочени към сградата на читалището, където екип на БЧК, доктор Илона Петкова и доброволци раздаваха индивидуали средства за защита, таблетки за йодна профилактика и оказваха помощ на населението. Д-р Петкова разясни подробно какво представлява профилактиката с калиев йодид, как се действа при радиоактивно замърсяване и как се изработва марлена превръзка.

В 12:00 часа всички членове на щаба за изпълнение на общинския план за защита при бедствия се събраха отново в конферентната зала, за да дадат отчет за свършеното и да сложат край на учението. Кмета Лъчезар Яков и главен инспектор Станислав Атанасов, бяха единодушни, че координацията между отделните звена е била на ниво, всички са действали с необходимата бързина и точност.