Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев категорично подкрепи Плачков

"Да се разделиш с името, което ти носи приходи на театъра и вкарва публика - това граничи или с малоумие, или с некадърност", заяви Мутафчиев пред Plevenutre.bg

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев не остана безучастен около случващото се с Веселин Плачков и Плевенския театър. Обичаният български артист използва трибуната на Plevenutre.bg, за да заяви категоричната си подкрепа към Плачков и да сподели своето мнение по разразилия се скандал, който изправи на нокти плевенската общественост.

"Моят коментар на ситуацията ще е първо от човешка гледна точка и след това от позицията на председател на съюза на артистите. От човешка гледна точка ситуацията е кофти и за двете страни. И за Плевен като град, и за Плевенския театър. От гледна точка на Весо Плачков, който е един изключително уважаван от мен актьор и колега, той без работа няма да остане, защото е талантлив. Преценил е това, че не желае да работи в този театър, в който директорът заради своите лични настроения, желания и въжделения да ръководи, да управлява или да властва /това вече е нещо, което той сам ще си избере кое е/, създава един лош дъх в устата на плевенската публика, както и на колегите в театъра. Защото ти да се разделиш с името, което ти носи приходи на театъра, с името, което ти вкарва публика в театъра, граничи или с малоумие, или с некадърност. Не знам коë от двете е в случая", сподели Христо Мутафчиев пред нашата медия.

"От гледна точка на съюза на артистите, в това отношение на проблема мога да кажа, че винаги ще заставаме зад колегите си и ще ги браним с всички средства. Още повече, когато има целенасочено и тенденциозно отношение към тях, защото аз визирам в момента точно това. Директорът на театъра в Плевен - г-н Василев, който е бивш зам.министър, явно още страда по това, че не е зам.министър или министър в правителство, което и да е то, доказа и в предишната си работа като директор на театъра в Ловеч, че е способен не да гради, а да разгражда. И то с тенденциозно отношение към личности и творци, доказали своя талант. Показвал го е и в другите места, в които е работил", отбеляза Мутафчиев.

"Мога да кажа, че от това ще страда само плевенската публика и не дай си Боже да започне да страда и плевенския театър, защото ако общината наистина вземе решение заради поведението на г-н Василев пред комисията по култура, което не искам по никакъв начин да го охарактеризирам какво е, защото най-малкото човек трябва да се научи да уважа институциите, от които зависи... Ако комисията вземе решение и предложи на общинския съвет да спре субсидията на Плевенския театър, този театър ще затъне точно след 3 месеца, максимум. Само с държавна субсидия няма как да се справи, който и да е театър в страната. Именно поради тази причина голяма част от директорите, които искат да управляват един или друг театрален институт, би трябвало да са в много добри и топли взаимоотношения с местната управа, защото без нея нямам как да се справи, който и да е театър в България. Това категорично го заявявам! Държавната субсидия не е толкова висока и в случая местната управа е тази, която може да подпомогне съответен театрален и културен институт", каза още Председателят на Съюза на артистите пред Plevenutre.bg.

"Не искам да коментирам междуличностни взаимоотношения, защото явно става въпрос точно за това. Не става въпрос за нещо друго, а за междуличностни взаимоотношения. Директорът на театъра прави огромна грешка. Тук не става въпрос дали Веселин Плачков трябва да се връща в театъра. Той сам е взел решение да напусне и то заради това, че не може да работи в атмосфера на непрестанно заяждане с него, тенденциозно отношение спрямо разпределение на конкретни роли и т.н. Актьорът е свикнал да играе всичко. Далеч съм от мисълта, че Веселин Плачков е недоволен от това, че ще играе в детско представление. Аз самият в момента влизам в детско представление - "Том Сойер" на театър "Зад канала", но не съм отишъл да се карам с директора, защото мога да се справя и не бива да се подценява публиката. Всеки, който е тръгнал да подценява публиката, е завършвал трагично. Това е съветът ми към Васил Василев. Грозна е ситуацията, грозна е сцената и трябва да се спре с междуличностните отношения. Атмосферата във всеки театър трябва да е работна и професионална, а не тенденциозна и водеща до разпад. Това е съвет към директора. А дали Веселин Плачков ще изяви желание да остане и работи в Плевен, въпреки Васил Василев, е въпрос на негово лично решение, достойнство, талант, авторитет и характер", допълни Христо Мутафчиев.

"Веселин Плачков е от актьорите, които ще бъдат търсени, въпреки "неодобрението" на Васил Василев. Той ще продължи да бъде търсен. Дали ще бъде в Плевенския театър, във Врачанския театър, София, Варна - това го казва единствено публиката, която иска да го вижда, както и режисьорите, които искат да работят с него. Съдбата на един актьор не може да бъде решение на който и да е работодател", категоричен е актьорът.

"Съюзът на артистите се присъединява към подписката в подкрепа на Веселин Плачков, но се присъединява от професионална гледна точка. Ще стоим с всички сили и възможности зад колегата си, който е доказал таланта си. Ще се стигне до решение, когато институциите започнат да комуникират помежду си. Нещата не се решават през фейсбук и социалните мрежи, нещата се решават на масата на преговори, с разговори и институционални решения. Съюзът на артистите винаги е заставал на страната на колегите творци, които работят в институцията театър и ще продължи да застава, защото това е нашата функция и затова съществуваме", каза за финал Христо Мутафчиев.