Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 29-годишен измамник

Извършил измама по схемата "капаро за закупуване на автомобил"

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 29-годишен мъж, извършил измама по схемата "капаро за закупуване на автомобил".

Обвинението срещу Костадин Р. е за това, че през периода 07 – 10.07.2014г. в гр.Плевен, с цел да набави за себе си имотна облага – парични средства в размер на 2000 лева съставляващи капаро, възбудил и поддържал у Иво К. заблуждение, че ще му достави и продаде за сумата от 40 000 лв лек автомобил марка „Волво”, модел „XC 70”, посочен в обява за продажба в сайта http://mobile.bg и с това му причинил имотна вреда в размер на 2000 лева /съпружеска имуществена общност/, представляваща сумата по наредена транзакция за превод по сметка с титуляр Костадин Р. - престъпление по чл.209 ал.І от НК.

Обвиняемият решил да си набави парични средства чрез измама и публикувал в сайта mobile.bg обява за продажбата на „Волво”, модел „XC 70” за сумата от 45 000 лева, като посочил номер за контакт. Пострадалият Иво К. търсил да си закупи лек автомобил, видял обявата и се обадил на посочения телефонен номер. Обвиняемият заявил, че двамата с неговия брат са продавачи на превозното средство и същото се намира извън територията на Република България, поради което Иво К. няма как да види колата. За да отговори на питанията на купувача, му изпратил допълнителни снимки, като заявил, че е необходимо заплащане на капаро от 2000 лева, за да бъде транспортирано превозното средство на територията на страната. Иво К. се съгласил, но след като превел „капарото“ , телефонът за връзка с на продавача бил изключен.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.