Омбудсманът Мая Манолова: Интернатите за деца осакатяват тяхното бъдеще

Манолова направи внезапна проверка във Възпитателно училище интернат (ВУИ), намиращо се в с. Подем

Нека министърът на образованието и науката г-жа Меглена Кунева да посети на 15 септември един от шестте интерната за деца, които са под шапката на МОН, например този в с. Керека, за да провери на място как ще започне учебния процес там.“ Такава покана отправи омбудсманът Мая Манолова пред журналисти в гр. Плевен, след като направи внезапна проверка във Възпитателно училище интернат ( ВУИ), намиращо се в с. Подем, на 30 км. от областния център.

„Дойдохме на проверка  в интерната след сигнал, който получихме в институцията за насилие над деца и унизително отношение към тях. Една година по-рано, моят екип – на омбудсмана, извърши проверка в този интернат, излязохме с конкретни препоръки, написахме доклад, който представихме публично за всички специализирани интернати. Затова за мен беше важно да проверя какво се е случило 10 месеца по-късно в резултат на нашите проверки и на нашите препоръки. С огромна тревога казвам, че нещата не са се променили съществено, да не кажа, че са почти същите. Освен, че е сменен директорът на този интернат, което според мен е правилна стъпка, нищо друго не се е променило“, подчерта Мая Манолова.

По думите й продължават да се случват наказания над деца, които не са предвидени в правилника, включително да почистват двора, санитарните помещения, назначават се така наречените „командири“ сред самите деца, които като надзиратели докладват на педагозите и малтретират другите.

„Учебният процес е в същото формално състояние и то какъв да бъде, след като това са смесени паралелки, в които учат по едно, две, три или четири от настанените деца, които много често повтарят класа. Установихме например, че в 6-ти клас има деца, които не могат да пишат и да четат“, посочи омбудсманът.

Манолова подчерта, че децата в този интернат, а и по принцип в този тип възпитателни училища са заключени зад решетки, нямат телефон, нямат достъп до Интернет и никакви смислени начини за прекарване на свободното време.

„Не искам да укорявам персонала, това не е моята цел, безспорно там има хора, които се опитват да влагат душа и сърце в работата с децата. Това, което ме притеснява е, че като че ли системата вече обезкуражава и тях и те започват да приемат нормално ситуацията, в която са поставени деца, които са деца като всички останали. Специално искам да подчертая, че това са деца жертви, които са бягали от институции и от семейството си, заради проблеми в тях. Това са деца, част от които са били принуждавани да просят или да проституират и които за простъпки, за които никой възрастен не би бил лишен от свобода, на практика са затворени в този интернат. Аз лично ще настоявам децата да посещават нормалното масово училище, за да не ги лишаваме от бъдеще“, посочи общественият защитник.

По думите на омбудсмана тези интернати са символ на  провала на институциите и на системите в България като: системата за закрила, образователната система, правосъдната и социалната система, които не са измислили нищо по-подходящо за деца, които са жертви на обстоятелствата на семейната среда и на институциите в България.

„Преди една година, в началото на месец януари, излизайки със специален доклад за тези институти, дадох генерална препоръка да бъдат закрити в спешен порядък, защото те не подкрепят, не възпитават децата, те ги осакатяват, лишават ги от бъдеще“, акцентира Манолова.

Омбудсманът риторично попита, какво ще прави едно дете, което не е образовано и е прекарало 5-6 години от живота си в един подобен интернат.

Тя подчерта, че след посещението си ще напише поредната препоръка на Министерството на правосъдието – да ускори темповете по подготовка на проекта за нов закон за детското правосъдие, тъй като сега действащият е от 60-те години на миналия век.

„Стартирането на тези проекти започна още от мандата на това правителство и от предишния екип на Министерството на правосъдието. Мои експерти участват в работните групи и настояваме час по-скоро в спешен порядък да бъдат представени за публично обсъждане и да се вземат конкретни мерки. Не искам да се върна след 10 месеца в този интернат и децата да попитат какво се е случило с обещанието тази институция вече да я няма и те да живеят по нормален начин“, каза Мая Манолова.

„Доколкото разбрах МОН е спечелило проект за 2 милиона лева за обучителни дейности на хората, които ще работят за извеждане на децата от интернати в новите социални услуги, но много се надявам тези пари, а и държавата да отпусне колкото е необходимо да се използват за индивидуална оценка на всяко дете, с анализ на проблемите на всяко от тях, с план какво се случва – къде отива, къде учи, кой го подкрепя. Действа като шамар за институциите, когато едно дете напише в анкета, ние днес им раздадохме такива, „имам нужда не от наказание, имам нужда от подкрепа“, каза още Манолова.

Омбудсманът подчерта, че ще сезира и прокуратурата, защото ръководството на интерната в с. Подем е писало многократно срещу децата и по отношение на тях се водят наказателни производства за това, че в побой между възпитатели и деца се е стигнало до лека телесна повреда на един от педагозите.

„Ще напишем препоръка с настояване на министъра на труда и социалната политика да провери социалните доклади, които изготвят социални служители и които са основание за настаняване на деца в подобни интернати, а след това и докладите, които се изготвят, за да се направи преценка, дали едно дете може да прекрати престоя си в подобен интернат“, допълни Манолова.

Омбудсманът ще настоява  да се изградят нов тип социални и педагогически центрове, които да подкрепят децата. Те ще са поне 28 от отворен резидентен тип и в тях ще работят мултидисциплинарни екипи – психолог, педагог, психиатър, социален работници.