Българин ще лежи в Белене с доживотна присъда за убийство, постановена от германски съд

Убил със статуя 82-годишнят Хорст в помещение на неговия офис в Ращат, за да го ограби и е откраднал от помещенията две картини

По предложение на Окръжна прокуратура – Плевен, поддържано от Апелативна прокуратура – Велико Търново, съдът прие доживотна присъда на български гражданин, постановена от Окръжен съд в гр. Баден-Баден, Република Германия, да бъде изпълнена в Затвора - Белене.

С присъда на Окръжен съд в гр. Баден-Баден, Република Германия, от 19.07.2013 г. българският гражданин Върбан В. /52 г./ от гр. Русе е признат за виновен за извършено на 01.05.2012 г. престъпление - убийство в идеална съвкупност с грабеж, съпроводен със смърт на възрастен мъж. За това деяние германският съд го е осъдил на доживотен затвор при специален режим. /На 01.05.2012 г. Върбан В. е убил със статуя 82-годишнят Хорст в помещение на неговия офис в Ращат, за да го ограби и е откраднал от помещенията две картини./

През септември 2012 г. Върбан В. е бил предаден от българските на германските власти в изпълнение на Европейска заповед за арест, с цел провеждане на наказателно преследване спрямо него за извършено престъпление – убийство. Българският съд е допуснал изпълнението на ЕЗА, след като изискал гаранции, че германските власти се ангажират, в случай на осъждане с влязла в сила присъда, да трансферират искането лице в Република България, за изтърпяване на наложеното му наказание „лишаване от свобода“.

След влизане в сила на присъдата на германският съд, българинът, съгласно изпълнението на ЕЗА е трансфериран в Затвора в Белене.