НАП възстанови ДДС на 12 плевенски фирми по новата процедура

В офиса на НАП Плевен 99% от регистрираните по ЗДДС фирми подават справките декларации по ДДС по интернет

Офис на НАП Плевен възстанови на 12 фирми от областта, Данък върху добавената стойност по новата опростена процедура, която е в сила от 1 септември. Съгласно последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, облекченият ред за възстановяване на подоходен и местен данък може да се прилага и за ДДС към задължени лица, отговарящи на определени условия. Опростената процедура по възстановяване на ДДС се прилага само за фирми, които са определени от приходната администрация като ниско-рискови и при които не се налага извършване на прихващане с други изискуеми задължения, т.е. фирмите да нямат задължения към бюджета.

В офиса на НАП Плевен 99% от регистрираните по ЗДДС фирми подават справките декларации по ДДС по интернет. Задължително условие за прилагането на облекчения ред за възстановяване на ДДС е в месечната справка-декларация да е посочена валидна и активна банкова сметка в лева. От 1 септември в електронната услуга за подаване на ДДС документи по интернет е дадена възможност в справките-декларации с декларирана сума за възстановяване фирмата да може да посочи и банкова сметка за превод на средствата.

Агенцията оценява риска от неспазване на данъчното законодателство по утвърдени критерии, които се прилагат автоматично за всички задължени лица. Част от тях се отнасят до наличие на данни за участие в схеми за измами с ДДС. От НАП уточняват още, че конкретните критерии и тяхната тежест в оценката на исканията за възстановяване на ДДС без проверка са служебна тайна.