Георг Спартански: Актът на обявяването на Независимостта е пример, който трябва да следваме и днес

Иска се много политическа мъдрост и обединени усилия от политици и народ, за да запазим своята независимост, отбеляза кметът

Плевен днес отбеляза 108 години от обявяването на Независимостта на България с тържествен ритуал пред ДКТ "Иван Радоев", където на 22 септември 1908 г. е прочетен манифестът на княз Фердинанд I. Честването започна с приемане на почетния караул от военни формирования от гарнизон Плевен и изпълнение на родолюбиви песни от Общински духов оркестър и ОХ "Гена Димитрова".

В словото си кметът Георг Спартански подчерта, че обявяването на Независимостта на страната ни е акт с огромно политическо значение, който оставаше незаслужено пренебрегнат в най-новата българска история. Той припомни и каква е била обстановката преди 108 години и хронологията на събитията.

"Този акт е пример на ловка дипломация, която обаче е не сама за себе си, а показва, че тогавашните държавници на България, следвайки националния идеал на държавата и в съответствие с въжделенията на българския народ, са направили всичко необходимо на дипломатическата маса на преговорите, за да постигнат обявяването на Независимостта. Този акт е пример как държавното ръководство, политиците, трябва да работят в съответствие с очакванията на своите граждани и как трябва да се следва неотменно един идеал – независима, свободна, горда, равнопоставена България на европейската карта на свободните народи. Затова този акт е достоен за уважение - с него показваме силата, волята и желанието на българите да живеят свободни и горди. Този идеал трябва да следваме и в днешните смутни времена, в днешната сложна международна обстановка. Иска се много политическа мъдрост и обединени усилия от политици и народ, за да запазим своята независимост, дори териториалната си цялост, и да продължим своето възходящо развитие като равноправни на другите европейски народи. Трябва да направим своите поуки, да се обединим и да работим така, че да оставим на потомците си тази България, която заварихме – свободна, независима, горда и устремена напред към постигане на своите национални цели и идеали”, каза още Спартански, цитиран от пресцентъра на местната управа.