Общинският съвет обсъжда промени в Правилника си за работа

Съветниците заседават днес по предварителен дневен ред от 35 точки

По предварителен дневен ред от 35 точки ще заседава Общинският съвет на Плевен. Сесията е днес от 09,00 ч. в сграда „Гена Димитрова“.

Точка първа е предложение за изменение на Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация за мандат 2015-2019 година. Промяната, която се предлага, касае увеличение броя на зам.-председателите на Общинския съвет - от четирима те да станат пет. Мотивът за исканата промяна, е регистрацията на новата група общински съветници и с оглед спазване на квотно представяне на председател на група и зам.- председател на Общинския съвет, посочва в предложението си вносителят Пепо Петков - председател на групата общински съветници „Плевен може - Плевен побеждава“. Ако предложението за промяна в Правилника бъде прието - съветниците ще проведат избор и за пети зам.-председател. Четиримата заместници на Председателя на местния парламент Мартин Митев към момента са Бойко Тодоров, Здравко Георгиев, Калин Поповски и Петя Василева.

Общинският съвет ще бъде запознат и с доклада за изпълнението на Бюджета на Община Плевен за 2015 година. По инициатива на Председателя на Общинския съвет в края на август се проведе публично обсъждане на отчета.

На тази сесия влизат и четири предложения, свързани с отчисленията, които Община Плевен внася ежемесечно съгласно чл.64 от Закона за управление на отпадъците /ЗУО/ и чл.20 от Наредба №7. Първото предложение касае актуализация на сборния общински бюджет за 2016 г. и увеличаване на приходната и съответно разходната част с 380 568,47 лв. Сумата представлява 50% от внесените общо 761 136,95 лв. за 2014 г. отчисления и е възстановена от РИОСВ - Плевен по сметка на Общината с платежно от 19.08.2016г. Второто предложение е за ползване на средства от набрани отчисления за сепариране на смесени битови отпадъци и оползотворяване чрез компостиране на зелени отпадъци в новоизграденото Регионално депо на Плевен. Към 24.08.2016 г. набраните средства от Община Плевен в РИОСВ са общо в размер на 4 685 557,61 лв., а общата прогнозна стойност на дейностите за сепариране и компостиране на отпадъци за месец е съответно 98 280 лв. и 16 790 лв. Съветниците ще обсъдят и предложение за ползване на средства от набрани отчисления за извършване на доставки, необходими за работата на Регионалното депо за отпадъци. Става дума за осигуряване на контейнери за сепариращата инсталация и за Центъра за предаване на отпадъци, за контейнери за разделно събиране на зелени отпадъци, доставка на мобилни дизелови резервоари, на мотокар 3,5 т, доставка и монтаж на кран. Посочената обща прогнозна стойност на необходимите доставки е 877 320 лв. Четвъртото предложение, касаещо отчисленията по чл.64 от ЗУО, е за ползване на средства за изготвяне на морфологичен анализ на битовите отпадъци, образувани на територията на общината. За анализа Община Плевен има сключен договор от 07.09.2015г. с изпълнител, определен по реда на Закона за обществените поръчки. Общата стойност на договора е 78 600 лв. с ДДС.

На тази сесия Общинският съвет ще разгледа предложение за дофинансиране на самостоятелни и слети паралелки в общината за учебната 2016/2017 година. Такива искания до момента има постъпили от 13 училища, като общият размер на необходимите допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес в тях е в размер на 53 344 лв.

Съветниците ще обсъждат предложение и за откриване на полудневна подготвителна група в детска градина „Биляна“ в село Буковлък. Приетите в градината деца на 5 и 6 години, които подлежат на задължително предучилищно образование преди първи клас, са общо 58. Родителите на 15 от тях са декларирали, че желаят децата им да посещават група при полудневна организация.

В четвъртък местният парламент ще обсъди искане за изменение на програмата за развитите на „ДКЦ II - Плевен“. С оглед на по-прецизна, управителят на дружеството д-р Марияна Лазарова предлага предвиденият сигмоидоскоп за гастродиагностичния кабинет с прогнозна стойност 30 000 лв. без ДДС да бъде заменен с видеоколоноскоп с прогнозна цена 70 000 лв. без ДДС. Инвестицията се предвижда да бъде направена със средства от преотстъпения дивидент за 2015 година.

В дневния ред на съветниците отново влиза въпроса за базата на Зонално жандармерийско управление /ЗЖУ/ - Плевен. В изпълнение на Решение от 16 септември 2015 г. на Общински съвет от 15 октомври 2015 г. има сключен едногодишен договор между кмета на Общината и Министерството на вътрешните работи за безвъзмездно управление на недвижим имот - частна общинска собственост за нуждите на зоналната жандармерия. Става дума за сградите на ул. „Стоян Заимов“ в Плевен. Съгласно договора ЗЖУ - Плевен следва да освободи имота за административните нужди на Община Плевен при изтичане предвидения едногодишен срок.

В тази връзка, с писмо до местната управа от 30 август тази година, Главна дирекция „Национална полиция“ е поискала удължаване на договора поне с още 2 месеца поради необходимост от осигуряване на други подходящи сгради, в които да бъдат настанени служителите от управлението.

На 29 септември местният парламент ще разгледа предложение и за предоставяне безвъзмездно за управление на НУ „Патриарх Евтимий“ - Плевен на част от Междуучилищния център за трудово-политехническо обучение. Ще припомним, че Центърът се закрива, считано от 1 октомври тази година. Директорът на НУ „Патриарх Евтимий“ Рени Кръстева е поискала помещения в сградата да бъдат предоставени на училището за временно ползване - до края на календарната година, до приключване на текущ ремонт в началното учебно заведение.