Избрани Новини
Плевен се включва в Европейската нощ на учените 2016
30-09-2016, 07:00
Снимка:plevenutre.bg
Автор:plevenutre.bg
Още по Темата:Програма на Европейската нощ на учените в града
БАН отбелязва европейската нощ на учените
Започна за девета година Европейската нощ на учените в Русенския университет
МУ - Плевен и РИМ са домакини, входът е свободен
Медицинският университет и Регионалния исторически музей в Плевен са домакини днес на Европейската нощ на учените 2016. Инициативата е мега събитие, финансирано от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. Таргетна група на инициативата са ученици /гимназисти/, студенти, учени, преподаватели и граждани.
Организаторите обявиха и програмата в Плевен:
17:00-17:10, Регионален исторически музей - Плевен
Официално откриване на Европейска нощ на учените
17:00-18:00, Регионален исторически музей - Плевен
Наука в града FRESH: история на земеделието в региона
Ще се пренесем във времето на отглеждане на полските култури в естествени условия на древното и средновековно земеделие – източници на прехрана и оцеляване. Ще съпреживеем бита, културата и начина на живот на древните българи от отдавна отминалите епохи с помощта на живата картина – фестивал в музея. В рамките на изложба на тема „Селскостопанските култури в античната и средновековна икономика“ ще бъдат представени различните култури, отглеждани по нашите земи, както и специфичните оръдия на труда от епохата на Античността и Средновековието.
Участващ учен: д-р Володя Попов, директор на Регионален исторически музей -Плевен, доктор по история към Археологическия институт при БАН
18:00-20:15, Медицински университет - Плевен, зала „Амброаз Паре“, ТЕЛЕЦ
FRESH кафене: бобови култури и храни – една подценявана и забравена, но полезна традиция
Декадата от 2016 до 2025 г. е обявена от ООН за „Десетилетие за действие за прехраната“. Усилията се насочват към премахване на недохранването в света и осигуряване на достъп до здравословно хранене и устойчиво развитие за всички.
Защо ООН провъзгласи 2016 година за Година на бобовите култури? Какви са предимствата и недостатъците от отглеждането и използването на бобовите култури? Какво е устойчиво земеделие и каква е ролята на бобовите култури за здравословното хранене на хора и животни? Може ли храната да бъде наше лекарство? За какво и за кого са полезни бобовите храни? Имат ли място бобовите храни в опазване на здравето и българската природа? Ще намерите отговор на тези важни въпроси в презентациите на местни учени в неформалната обстановка на формата FRESH кафене. Други аспекти са човешката чревна микрофлора и връзката с диетата. Организирани са и изложба-базар на производители на здравословни храни и фотоизложба.
Участващи учени:
проф. Атанас Кирилов, Институт по фуражните култури - Плевен;
гл. ас. д-р Ваня Бирданова д.м., Медицински университет - Плевен;
проф. д-р Савелина Поповска, д.м.н., зам.-ректор на Медицински университет - Плевен.
20:30-23:00, Медицински университет - Плевен, зала „Амброаз Паре“, ТЕЛЕЦ
Звезди FRESH: символи на сакралната храна
Ще се фокусираме не само върху обичайното значение на храната. В религиозната култура храненето и трапезата са свещени и се преживяват не само като средство за поддържане на живота, а и като начин за неговото освещаване.
Ще предложим една друга гледна точка към храната и към нейния смисъл в християнската вяра и живот – преди всичко като благодарност към Бога и повод за изграждане на отношения на взаимност и любов – на жертвено съ-съществуване с и заради другия.
От концепцията за храната като бит в обикновен смисъл и като лекарство в медицински, ще преминем в хипотеза за храната и нейното споделяне в евхаристийната трапеза или Благодарението, като противоотрова срещу различни форми на индивидуализъм и екзистенциален изолационизъм и като начин за култивиране на автентично общение между истински личности.
Участващи учени:
доц. д-р Свилен Тутеков, Православен богословски факултет на Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“
доц. д-р Теодора Вълова