ВТАС върна делото "Зелов" на прокуратурата

Тричленен състав отмени изцяло присъда, постановена от Окръжен съд Плевен

Със свое решение по ВНОХД 165/2016 г., тричленен състав на Апелативен съд Велико Търново отмени изцяло присъда, постановена от Окръжен съд Плевен по НОХД 928/2014 г. (Делото "Зелов").

Със своята присъда от 17.02.2015 г., Окръжен съд Плевен е признал подсъдимия Алексей Зелов (р. 1972 г. в гр. Кесова, Руска Федерация, руски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в страната) за невинен в това, че за периода от началото на месец април 2014г. до 22.04.2014г. в гр.Плевен, в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - заместник кмет на Община Плевен, с ресор «Финанси», е поискал дар, който не му се следва - 10% от общата сума по фактури, по една от която е било извършено частично плащане в размер на 8202.64 лева, издадени от търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД, въз основа на която е щял да бъде извършен паричен превод в размер на 40000 лева, към търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД и на 22.04.2014г. е получил /приел/ дар, който не му се следва - парична сума в размер на 4000 лева от управителя и представител на търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД С.Х.Р., която получил лично в кабинета си, находящ се в гр.Плевен, загдето е извършил действие по служба - осигурил своевременно и по-бързо подписване и изплащане на платнежните нареждания от съответните длъжностни лица от Община Плевен, по фактури на обща стойност 40 000 лева,  издадени от търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД, въз основа на което е бил осъществен паричен превод в размер на 40 000 лева към търговско дружество “Пауер Инженеринг” ООД,  с правно основание договор за възлагане на обществена поръчка с предмет «Поддръжка и ремонт на обществено осветление на територията на Община Плевен» със страни Община гр. Плевен и търговско дружество «“Пауер Инженеринг” ООД, от 18.01.2011г.

На основание чл.304 от НПК първоинстанционният съд го е оправдал по повдигнатото му обвинение по чл.302, т.1,вр. с чл.301, пр.1,пр.2 от НК.

Срещу присъдата е бил подаден протест от Софийска градска прокуратура (досъдебното производство е наблюдавано от СГП, а не от ОП-Плевен), поради което в Апелативен съд Велико Търново е било образувано ВНОХД 107/2015 г. На 28.09.2015 г. ВТАС е постановил присъда, с която отменя оправдателната присъда на Окръжен съд Плевен, вместо което признава подсъдимия Алексей Зелов за виновен по повдигнатото му обвинение по чл. 302 т. 1 вр. чл. 301 ал. 1 пр. 1 и 2 и му налага наказание от 3 години 6 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи при общ режим, както и да заплати 8000 лева глоба в полза на държавата. Със същата присъда Алексей Зелов е лишен и от право да заема ръководни длъжности в администрацията на държавни и общински учреждения за срок от 4 години.

Срещу решението на ВТАС са били подадени касационна жалба от подсъдимия и касационен протест от Апелативна прокуратура. По тях във Върховния касационен съд е образувано КНД 1626/2015 г, като на 7 юни 2016 г с решение на ВКС по него, присъдата на ВТАС е отменена, а делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативен съд Велико Търново.

При извършената въззивна проверка при повторното разглеждане на делото във ВТАС в пределите, очертани в разпоредбата на чл. 314 от НПК, съставът е констатирал, че на досъдебното производство е допуснато отстранимо съществено нарушение на процесуалните правила, довело до ограничаване на процесуалните права на обвиняемия. Въззивният съд счита, че обвинителният акт, въз основа на който е образувано НОХД 928/2014 г. по описа на Окръжен съд Плевен, не отговаря на изискванията на чл. 246 от НПК, тъй като в него има редица непълноти и противоречия, следствие на които повдигнатото обвинение срещу Зелов за престъпление по чл. 302 т. 1, вр. чл. 301 пр. 1 и пр. 2 от НК е неясно и не може да се разбере в какво точно е обвинен подсъдимия.  Така е било нарушено неговото право по чл. 55 ал. 1 от НПК да научи за какво престъпление е обвинен и правото му на защита по чл. 15 ал. 1 от НПК, тъй като констатираната неяснота на обвинението обективно ограничава в значителна степен възможността на подсъдимия и защитниците му да организират пълноценна защита срещу обвинението.

Според състава на ВТАС, първоинстанционният съд е бил длъжен да констатира допуснатото нарушение и да упражни правомощията си по НПК, като прекрати съдебното производство и върне делото на прокурора за отстраняване на допуснатите процесуални нарушения. „Като не го направил, първоинстанционният съд сам е допуснал съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като е допуснал за разглеждане и разгледал по същество наказателно от общ характер дело, образувано по обвинителен акт, неотговарящ на изискванията на чл. 246 от НПК.

Поради това и на основание чл. 335 ал. 1 т. 1, вр. с чл. 334 т. 1 пр. 1 от НПК, със своето решение по ВНОХД 165/2016 г. Великотърновският апелативен съд отменя присъдата, постановена от ОС Плевен по НОХД 928/2014 г. и връща делото за ново разглеждане на Софийска градска прокуратура.

Решението на Апелативен съд Велико Търново е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.