Внимание! Три вида грип ни атакуват тази есен - pleven.utre.bg

Внимание! Три вида грип ни атакуват тази есен

08 октомври 2016, 15:05 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay.com

В края на месеца се очакват първите случаи, специалистите съветват да се ваксинираме

Три вида грип ни удрят този сезон. Това съобщи националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова, пише "Труд". Щамовете, които ще ни разболяват тази есен, са така нареченият свински грип, А Н3N2, който е нов щам тип А – “Хонконг” и представителя на грипните вируси тип Б – “Брисбейн”.

Това е съставът на противогрипните ваксини, който ни показва, че с най-голяма вероятност се очакват от Световната здравна организация да циркулират в Северното полукълбо през сезона 2016-2017 г.”, каза Кожухарова, която помага за състава на ваксините.

В края на месеца се очакват първите случаи на грип у нас. Това обяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, цитиран от БНР.

Най-често симптомите са отпадналост, температура над 38 градуса, загуба на апетит, гадене и повръщане, хрема и болки в мускулите. За да се избегнат усложнения, е препоръчително хората, почувствали някои от тези симптоми, да потърсят лекарска помощ.

Специалистите съветват тези, които искат да избегнат разболяване от тези три щама, да се ваксинират. Имунизацията е препоръчителна за всички, навършили 65 години, възрастни и деца над 6-месечна възраст с хронични белодробни, сърдечносъдови, бъбречни заболявания, диабет и други. Освен тях е добре да се ваксинират и хората работещи в училища, полиция, транспорт и медицински заведения.

Етикети
есенгрип


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета