Нов повод за национална гордост за плевенчани!

Състезателите на "Спартак 14" се завърнаха с отличия от Световното първенство и купа по Шотокан карате-до

Бургас и България за първи път от състезателната история на Световната Шотокан организация бяха домакини на Световното първенство и купа по Шотокан карате. В него взеха участие над 1400 състезатели от 45 държави.

Спортна зала "Младост" в гр. Бургас беше препълнена от зрители и любители на автентичното изкуство. Първенството беше уважено от Министъра на спорта г-н Красен Кралев, от кмета на гр. Бургас г-н Димитър Николов, от сенсей Тошиаки Намики - член на борда на директорите на СКДУН, от шихан Садашиге Като – шеф на Интернационалната Японската карате асоциация, от сенсей Аурел Патру - Президент на СКДУН ( федерацията домакин) и сенсей Александър Славков – Президент на БФШКарате-до.

През първия състезателен ден се проведе традиционната надпревара за състезатели с ученически технически нива - Кохай Световна купа. Плевенският тим бе съставен от 22 състезатели от 7 до 20 години.

5 златни, 6 сребърни и 6 бронзови медала е резултатът от усилията на подрастващите състезатели. В голяма конкуренция (над 20 състезатели в група и категория) нашите момчета и момичета се справиха повече от отлично. Ето и имената на призьорите:

Стефани Ангелова- 1 място ката 8-9 г. 9-8 кю и 3-та на санбон кумите 8-9 г. до 30 кг.
Стефани Иванова-2 място санбон  кумите 8-9 г. 9-8 кю. Над 30 кг.
Елица Станчева- 3 място санбон кумите до 31 кг. 6-4 кю
Гергана Атанасова- 1 място джу  кумите 12-13 г. девойки, кат. над 50 кг.
Елка Панайотова- 2 място ката 14-15 г. девойки 9-7 кю и 2 място джу кумите 14-15 г. девойки, кат. над 53 кг.

Натали Йонкова-1 място джу кумите 14-15 г. девойки над 53 кг. и 2 място  отборно кумите 12-15 г. девойки  ( СП )
Станислав Станчев-1 място ката 8-9 г. 8 кю
Константин Василев- 1 място санбон кумите 8-9 г. 8 кю кат. до 26 кг. и 2 място ката 8-9 г. 8 кю
Адриан Кръстев- 3 място санбон кумите 8-9 г. 8 кю  до 26 кг.
Великослав Василев- 2 място санбон кумите 8-9 г. 8 кю до 36 кг.
Ясин Дауд-3  място санбон кумите 10-11 г. , 9-7 кю до 41 кг.
Никола Чонов-3 място санбон кумите 10-11 г. 6-4 кю до 40 кг.
Калин Стефанов-3 място джу кумите 18+ , кат. до 80 кг.
Георги Борисов-2 място джу кумите 18+ , кат. до 80 кг.

Проведоха се и двубоите за участниците на световното първенство. Дисциплините, в които се състезаваха, бяха 5 – шотокан ката индивидуално, шотокан ката отборно, шобу кумите индивидуално, шобу кумите отборно и мастърс (съчетано ката и кумите ).

Плевенските състезатели бяха 12 - селектирани от националния селекционер за деца и юноши Милена Кирниколова и нац. треньор за мъже и жени Димитър Тодоранов. Състезателите напълно заслужиха оказаното доверие и завоюваха за страната ни 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал от индивидуални дисциплини, както и 1 сребърен и 6 бронзови медала от дисциплината шобу кумите отборно. Ето постиженията на състезателите:

Световно първенство 2016- индивидуални класирания :

Мирела Йолова-2 място кумите 14-15 г. , кат. над 53 кг.,
Станислав Добрев-2 място кумите 14-15 г. юноши , кат. до 55 кг.,
Тодор Тодоров-2 място кумите юноши 16-17 г., кат. до 68 кг.

Бетина Кисьова- 3 място кумите 18-20 г. девойки , кат. до 58 кг.

Милена Кирниколова – 1 място шотокан ката ветерани 40-49 г.

 

Ето и състезателите ни, които бяха част от отборите по кумите на България, завоювали отличия:

Борислав Начев,  Станислав Добрев,  Мирела Йолова -3 място отборно кумите 12-15 г. микс

Марк Томов,  Ивайло Боев,  Тодор Тодоров -3 място отборно кумите младежи 16-20 г.

Мирела Йолова и Натали Йонокова -2 място отборно кумите 12-15 г. девойки

Мирела Йолова и Станислав Добрев -3 място отборно кумите микс 12-15 г.

Станислав Добрев - 3 място отборно кумите 12-15 г. юноши до 55 кг. и 3 място отборно кумите микс 12-15 г. юноши ( член на отбора)


Петя Николова-3 място отборно кумите 16-20 г. девойки ( член на отбора)

"Най-голямо удоволствие ни достави да виждаме не как награждават нашите състезатели, а как те се борят за да достигнат до своя апогей! Голяма част от тях направиха много трудни срещи - и срещу опонентите си и срещу съдиите, тъй като в шотокан карате съдиите са хора, а някои държави имат много силно лоби. Например, най-бързата победа беше на Мирела в първия кръг - тя надви опонентката си за 3 секунди с Ипон и с това записа най-голямата атракция на първенството. Два от финалите бяха изцяла плевенски - този на Натали и Елка при девойки 14-15 г. и при Станислав Станчев и Констнатин на ката при 8-9 г. Друг запомнящ се момент е победата над румънския тим при девойките (Мирела и Натали) на кумите, където момичетата въпреки тенденциозното съдийство извоюваха мястото си на финала. Считаме резултата от Световното първенство и купа като голям принос на нашите спортисти за престижа на страната и града ни. Като доказателство, че бългаските деца - бъдещето на страната ни, са борбени, не се предават пред трудностите, умеят да взимат трудни решения и да ги реализират успешно. Ако повечето бъдещи граждани на нашата страна изградят такива качества, със сигурност за в бъдеще ще живеем в една по-добра България", споделиха Милена Кирниколова и Маринела Петрова – треньори на шампионите.

"Освен, че подготовката на нашите състезатели продължава в посока изчистване на грешки в играта, напомняме на плевенската общественост, че СКК "Спартак 14" от тази година предлага БЕЗПЛАТНО обучение за деца с диабет по шотокан карате един път седмично", отбелязва Милена Кирниколова.