Плевен ще има приют за бездомни животни

Единодушно гласуваха "за" държавен имот да стане приют за бездомни кучета

Единодушно с 33 гласа „за”, без „въздържал се” и „против”, беше прието на сесията днес предложението на кмета Георг Спартански относно безвъзмездно прехвърляне на недвижим имот – публична държавна собственост, в собственост на Община Плевен. Сградата е на ул. „Д-р Г. М. Димитров” №106 в Плевен, представлява „Ветеринарномедицинска лечебница”. Предоставена е на Областната дирекция по безопасност на храните, но е с отпаднала необходимост. Съществуващите постройки и местоположението на имота го правят много подходящ за организирането на постоянен приют за отглеждане на безстопанствени животни, съобщават от пресцентъра на общината.

Поради големия брой безстопанствени кучета по улиците на Плевен и зачестилите жалби от граждани за ухапвания, градът ни се нуждае от приют за бездомни животни и проблемът е много остър, посочи в мотивите си кметът. Немалък проблем е и поддържането на хигиената. Съществуващите сгради и местоположението на въпросния имот, го прави много подходящ за организиране на постоянен приют за отглеждане на безстопанствени животни. Със средства от дарения и от местния бюджет, там могат да се преустроят от 800 до 1000 бокса за кучета. Според справка на специалисти, храноденът на едно куче в приюта е 0.26 лв.

"Ако половината от тези между 800 и 1000 животни въдворим на местоживеене в приюта и влезем във връзка с неправителствени организации, които настаняват или осиновяват в трети страни в Европа кучетата, ще си решим този тежък проблем с бездомните животни”, каза още Спартански.