64 души положиха военна клетва в Плевен

Ритуалът се проведе във военно формирование 22160

Днес във военно формирование 22160 – гр. Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва от български граждани без военна подготовка, съобщават от "Сухопътни войски".

От 10 до 28 октомври бе организиран и проведен курс по начална военна подготовка съгласно утвърдена програма с преминаване на основните войскови дисциплини – тактическа, огнева, строева  и физическа подготовка. Обучението завърши с полагане на изпити по основните дисциплини, като на успешно завършилите курсисти е издадено удостоверение за завършване на подготовката.

Основната мотивация за участието на момчетата и момичетата в тази военна подготовка е интересът към военното дело. Общо 64 души положиха военна клетва, като от тях има хора с висше и средно образование, както и студенти.

 След завършване на курса те ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене.

Гости на тържеството бяха бригаден генерал Валери Цолов – началник на щаба на Сухопътните войски, заместник-кметът на община Плевен по обществен ред и сигурност Тодор Еленков, Иво Антонов – началник на отдел „Военни паметници и военнопатриотично дело” в МО и полковник Спас Спасов – началник на отдел в Централно военно окръжие – София.

Слово след полагане на военната клетва произнесе бригаден генерал Валери Цолов, който завърши с думите: „Ние разчитаме на вас и аз съм уверен, че няма да пожалите силите и уменията си като защитници на нашето прекрасно Отечество”.