Комисия към ОбС-Плевен предлага проф.д-р Радко Радев да бъде удостоен с Почетна грамота

Предварителният дневен ред включваше обсъждане на три предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Плевен“

Председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев свика на 4 ноември заседание на Комисията към местния парламент за удостояване със званието „Почетен гражданин на Плевен”, на която съгласно чл.10, ал.2 на Наредба №11 за символите, празниците, почетните звания, почетните знаци и награди на Плевен, е и председател.

Предварителният дневен ред на Комисията включваше обсъждане на три предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Плевен“ - за Анелия Дечева - художествен ръководител и диригент на Общински хор „Гена Димитрова“, за проф. д-р Радко Радев, д.м.н. - началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение при УМБАЛ „Георги Странски“, и за Ваня Делийска - диригент на детски хор „Звъника“ при Центъра за работа с деца. Вносител на предложенията за Анелия Дечева и Ваня Делийска бе Никола Попов - председател на КДК - Плевен и група културни дейци, за проф. д-р Радко Радев - Сдружение „Справедливост”. В началото на заседанието председателят на Комисията Мартин Митев представи декларация от името на Анелия Дечева, в която тя посочва желанието си номинацията й да бъде оттеглена от обсъждане. В резултат на това Комисията разгледа предложенията само за проф. Радев и за г-жа Делийска.

След обсъждане на предложението за проф. д-р Радев, Комисията единодушно реши той да бъде предложен за удостояване с почетен знак „Почетна грамота“ за заслуги в сферата на медицината и дългогодишен принос в качеството му на завеждащ Клиниката по анестезиология и интензивно лечение при УМБАЛ „Георги Странски“. Съгласно чл.15. на Наредба №11, Почетната грамота на Плевен се връчва от кмета на Общината на обществени организации, институции и граждани на Община Плевен заради обществени заслуги, както и по случаи на кръгли годишнини. Предложението е почетния знак на проф. Радев да бъде връчен на тържествена церемония на Деня на Плевен - 10 декември.

При обсъждане на предложението за Ваня Делийска, беше посочено, че с решение на Общински съвет - Плевен от 16 декември 2004 г. същата вече е удостоена с почетното звание „Заслужил гражданин на Плевен“ съгласно действащата тогава нормативна база. „На практика настоящата Наредба №11 е приета от местния парламент през март 2010 г. и в нея почетното звание на Плевен е „Почетен гражданин“. Винаги съм казвал, че според мен тази Наредба е остаряла и се нуждае от основна преработка. В нея липсват ясни и обективни критерии, липсва ясен регламент за присъждане на званието „Почетен гражданин“. Аз лично не приемат Наредбата в този й вид и смятам, че тя трябва да бъде основно преработена“, заяви председателят на Комисията и председател на местния парламент Мартин Митев. Същото мнение изказаха и други членове на Комисията. В резултат на този дебат присъстващите на заседанието 14 общински съветници от общо 18 членове на Комисията, взеха решение в срок до март 2017 г. да бъде изготвено и внесено в деловодството на Общинския съвет предложение за изменение и допълнение на Наредба №11. Предложението трябва да бъде изготвено от ПК по „Култура, вероизповедания и международна дейност“ към местния парламент с председател Петя Василева.