Експертите от РИОСВ - Плевен с 65 проверки през октомври

По наложени текущи санкции са събрани 1695.93 лв

Експертите от РИОСВ - Плевен извършиха през октомври 65 проверки на 62 обекта, 25 от тях са извънредни. В рамките на контрола са издадени 40 предписания за привеждане дейността на обектите в съответствие с нормативните изисквания. От проверките, 11 са комплексни - пет са на обекти с издадено комплексно разрешително и шест комплексни проверки по повече от един компонент или фактор на околната среда.

За констатирани административни нарушения през октомври е съставен един АУАН. Издадени са две наказателни постановления, една заповед за възобновяване на текуща санкция за замърсяване на атмосферния въздух, едно наказателно постановление за налагане на текуща санкция за замърсяване на воден обект, едно наказателно постановление за налагане на еднократна санкция за замърсяване на атмосферния въздух. В сила е влязло едно наказателно постановление.

По наложени текущи санкции са събрани 1695.93 лв. На общините, на чиято територия се намира санкционирания обект са разпределени и приведени 385.85 лв. В община Плевен са постъпили 307.03 лв., следвана от Ловеч - 67.62 лв и Тетевен с 11.20 лв.

За периода в РИОСВ - Плевен са постъпили три сигнала и една жалба. По всички са предприети действия - проверка на място, отговор, препращане по компетентност. След проверка е установено, че един от сигналите е основателен, един - неоснователен и един е изпратен за предприемане на действия по компетентност.

В РИОСВ - Плевен са постъпили голям брой (115) уведомления за Горскостопански програми за сечи в частни гори и План-извлечения за сечи в държавни, общински и частни гори.

Във връзка с въвеждането в редовна експлоатация на Регионална система за управление на отпадъците в регион Плевен, считано от 29.10.2016 г са връчени заповедите за прекратяване експлоатацията на шест общински депа за битови отпадъци в Плевен, Долни Дъбник, Долна Митрополия, Искър, Гулянци и Пордим. Експертите от екоинспекцията са участвали в 11 комисии за отчитане реализацията на проекти от НК „Чиста околна среда", финансирани от ПУДООС.

Съгласуван от РИОСВ - Плевен е окончателният вариант на програмата за намаляване нивата на замърсителите и достигане до установените норми за КАВ по показател ФПЧ 10, с план за действие за периода 2016 - 2020 г.