За първи път в България: Плевенски лекари извършиха една от най-сложните операции в урологията

Това стана с помощта на роботизираната 3D система Айнщайн

Операция по премахване на бъбрек – нефректомия, бе осъществена за първи път в България с помощта на роботизираната 3D система Айнщайн Вижън 2 от екип уролози и хирурзи във високотехнологичната МБАЛ „Света Марина“ - Плевен. Операцията е извършена на пациентка на 75 г., която се обърнала към специалистите в болницата след като 5 месеца се лутала по лекари и нямала поставена диагноза – нямала никакви оплаквания освен отпадналост, информират от лечебното заведение.

Била диагностицирана със злокачествен тумор на десен бъбрек в начален стадий след направен скенер в болницата. Насочена е за оперативно лечение като се премахне болния бъбрек. Комбиниран екип от уролози и хирурзи - под ръководството на д-р Димитър Цанков, извършват тази сложна операция с помощта на роботизираната система Айнщайн Вижън2. 24 часа след операцията пациентката се чувства много добре, движи се самостоятелно и дори се шегува, че иска да се прибере час по-скоро при трите си внучета. Д-р Георги Гаврилов, завеждащ урологичното отделение на МБАЛ „Света Марина“-Плевен, споделя, че операцията е траела около 2 часа, проблемът е решен радикално, пациентката е в добро общо състояние и без никакви субективни оплаквания. Болницата е първата и, за сега – единствена в страната, която закупи 3D роботизираната ендоскопска система Айнщайн Вижън2 за отделенията си по гинекология, урология и хирургия.

Това е система с 3D визуализация за лапароскопски операции или така наречените „безкръвни“ операции. Тя подсигурява на опериращите изключително добра пространствена ориентация и визуализация в дълбочина, по-добра детайлност на структури, тъкани и кръвоносни съдове, а това повишава сигурността и качеството на операциите. Друго важно предимство на системата е редуциране на оперативното и, съответно – на анестезиологичното време - приблизително 30%, като по този начин пациентът приема по-малко анестезиологични медикаменти и се възстановява по-бързо след оперативна интервенция. Не на последно място, системата намалява риска от инфекции и усложнения.