Плевенската университетска болница отбеляза 14 ноември – Световен ден за борба с диабета

Цялата изминала седмица бе в ход безплатна кампания за измерване на кръвната захар при хора с диабет и такива, които са заплашени от тази болест

Клиниката по ендокринология към плевенската университетска болница „Д-р Георги Странски” съвместно със Сдружение "Диабет" в Плевен почете 14 ноември – Световен ден за борба с диабета, с редица мероприятия. Цялата изминала седмица бе в ход безплатна кампания за измерване на кръвната захар при хора с диабет и такива, които са заплашени от тази болест, като днес резултатите от нея обобщи доц. д-р Катя Тодорова, началник на Клиниката. Раздаваха се и информационни брошури и дипляни за повече информираност в обществото относно болестта диабет. Бяха правени изследвания на две групи хора – доказани диабетици и такива, които са застрашени от диабет. След всяко изследване се дават насоки за бъдещо поведение на изследвания и евентуална хоспитализация и лечение. Безплатните прегледи се организират вече пета поредна година, информирара от лечебното заведение.

"При една добре организирана профилактична кампания ефективността за редукция на риска от диабет и последващи допълнителни усложнения заради диабет е над 55%“, посочи доц. Тодорова.

Тази година процентът на пациентите със задоволителен или лош метаболитен контрол е по- висок в сравнение с предишни години– 21% са тези със задоволителен контрол, а 16% – с лош контрол. За изминалите пет години резултатите от кампаниите сочат, че в Плевенска област честотата на новооткрит диабет е 11%. От диабет започват да страдат хората най-вече на възраст между 40 и 50 години, повече във възрастовия диапазон 45-50 години. Според доц. Тодорова това е най-работоспособната част от населението. Градското население има по- добър контрол в сравнение с това в селата. Около 11% от хората с диабет тип 1 и 18% от тези с тип 2 имат реален риск от развитие на сърдечно-съдови усложнения, заяви доц. Катя Тодорова. Началникът на Клиниката по ендокринология отбеляза, че недиагностицираният и нелекуваният диабет повишават четирикратно риска от появата на инсулт и инфаркт.

По думите на доц. Тодорова, намаляването на гликирания хемоглобин дори с 1% намалява риска от остър коронарен синдром с 14%, от микроангиопатия – с 25%, от ампутация на долни крайници – с 12%, а от инфаркти с 16%. Хората с диабет или заплашени от тази болест трябва да спрат цигарите, да следят кръвното си да е нормално, да не напълняват и да следят за нормалните граници на холестерола и триглицеридите си. "Заедно винаги можем повече" и кръг от хора, облечени в синьо, са мотото и логото, под които всички се обединяват в борбата срещу диабета.