Задържаха иманяри в античната крепост "Улпия Ескус"

Уведомен е окръжен прокурор при ОП-Плевен

На 15 ноември за времето от 17 часа до 24 часа полицаи от РУ Гулянци проведоха специализирана операция по линия "културно- исторически ценности". Извършена е проверка на територията на археологически резерват "Улпия ескус" в землището на село Гиген, при която са заловени в момент на незаконни разкопки в археологически обекти 54-годишен и 43-годишен, местни жители.

При задържането и направения обиск в единия са намерени метал детектор жълт и черен на цвят, с надпис "Garrett", с прикачени слушалки към него, права лопата с дървена дръжка, три метални предмета с кръгла форма и 4 метални предмети с неправилна форма, покрити с пръст. В другия са установени метал детектор с надпис "Auto ground active", с прикачени слушалки към него, права лопата с дървена дръжка, метален предмет с кръгла форма и 7 метални предмети с неправилна форма и различни размери.

При последвалите претърсвания в частни домове са открити и иззети 53 монети, 21 метални парчета, 2 метални кръстчета с културно- историческа стойност, 16 метални парчета с неправилна форма и различни размери с културно- историческа стойност.

Мъжете са задържани със заповеди за задържане за срок до 24 часа. Назначени са експертизи. Уведомен е окръжен прокурор при ОП-Плевен. Образувани са досъдебни производства за извършени престъпления по чл.277а, ал.1 и чл. 278, ал.1 от НК. Работа по случая продължава.