Млада плевенчанка седна в кметския стол за ден

това се случва в рамките на инициативата на "Джуниър Ачийвмънт” България – "Мениджър за един ден"

Александра Терзиева от СУ "Пейо Яворов" днес заема поста кмет на Община Плевен, това се случва в рамките на инициативата на "Джуниър Ачийвмънт” България – „Мениджър за един ден". Заместник-кмет с ресор "Финанси и икономика” е Цветослава Маринова от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици, началник на отдел „Образование” за ден е  Кристина Николаева от СУ „Пейо Яворов”, а на стола на началник-отдел "Местно самоуправление” ще седне Симона Борисова, също от СУ „Пейо Яворов” – Плевен. Младите дами бяха приветствани в Заседателната зала от кмета Георг Спартански, зам.-кмета по финанси и икономика Милен Яков, председателя на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, секретаря на Община Плевен Паулина Кирова, началника на отдел "Образование” Йонита Иванова.

Г-н Спартански обясни какви са правомощията и задълженията на кмета, как преминава ежедневието му. „Не можеш да си кмет от 08.00 до 17.00 часа в рамките на работния ден, това е работа 24 часа в денонощието. Хората очакват от теб да разрешиш проблемите им, защото са те избрали. Не твърдя, че всичко ми е ясно, затова трябва да се работи в екип. Администрацията се състои от няколкостотин души, разпределени в дирекции и отдели според спецификата им. Човек, и Господ да е, няма как да свърши цялата работа, няма и нужните познания да я свърши”, коментира кметът Спартански. Той подчерта, че над него стои Общинският съвет, който контролира работата му и взема решения, които кметът е длъжен да изпълнява.

"Без значение кой за какво е работил, с каква мисъл е влязъл в тази сграда, всички, били тук преди нас, са се обединявали около едно нещо и това е Плевен. Каквото и да правим в този мандат – и общинската администрация, и общинските съветници, трябва да намерим пътя, по който да минем, така че всички страни да са доволни и да стигнем до крайната цел – един по-добър за живеене Плевен”, каза председателят на Общинския съвет Мартин Митев.

След снимките младите дами се заеха с преките си задължения според поста, който заеха. В хода на работата, те получиха подробни обяснения за всеки конкретен случай, за необходимостта от познаването на нормативната уредба, на законодателството. Те получиха сертификати за участието си в инициативата „Мениджър за един ден”, значка на Плевен и рекламни материали за града.