Двама рецидивисти се връщат в пандиза заради грабеж на ученик в Плевен

Емилиян Б. и Асен А. се познавали от пребиваванията си в затвора

След внесен обвинителен акт и постигнато в съдебно заседание споразумение с Окръжна прокуратура - Плевен, двама рецидивисти, извършили грабеж на ученик са осъдени на по четири години лишаване от свобода при строг режим.

Емилиян Б. и Асен А. се признаха за виновни и са осъдени за това, че на 28.ІV.2015 г. в гр.Плевен, в съучастие, като извършители, при условията на опасен рецидив за всеки един, противозаконно отнели от владението на ученик  чужди движими вещи - мобилен телефон АЛКАТЕЛ и СИМ карта  на  стойност 219 лв., без съгласието на собственика с намерението да ги присвоят ,като употребили за това сила – престъпление по чл.199, ал.І, т.4, вр. чл.198 ал.І,  вр. чл.20,  вр. чл.29 от НК.                

Емилиян Б. и Асен А. се познавали от пребиваванията си в затвора и били в добри отношения. На 28.ІV.2015 г. двамата се срещнали в центъра на Плевен, нямали пари и решили да вземат от някой ученик вещи или пари като използват сила. По същото време край тях минал единадесетокласник. Двамата решили да му вземат мобилния телефон и да го продадат. Тръгнали след него и когато момчето стигнало до  изоставена сграда го настигнали и насила вкарали в безлюдната постройка. Нанесли му  няколко удара и му взели  мобилния  телефон. След това отишли в заложна къща, продали чуждата  вещ  за 40  лв. и разделили парите.

Двамата са с взети мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.