От Плевен стартира национално турне на ДАЗД от срещи със студенти по хуманитарни специалности

Офелия Кънева изнесе лекция пред студенти в Педагогическия колеж в Плевен

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева проведе през тази седмица среща със студенти и преподаватели в Педагогическия колеж в Плевен. Тя изнасе открита лекция на тема "Правата на децата и модел за детско участие в политиката на България", а в залата присъстваха студенти първи и втори курс, както и техните преподаватели.

"Днешната ни среща е част от инициативата на ДАЗД за активно сътрудничество между академичните среди у нас и органите по закрила на детето. От тук стартира т. нар. национално турне от срещи със студенти по хуманитарни специалности и искрено се надявам да сте ми на кадем“, каза в началото на лекцията Офелия Кънева.

Тя запозна студентите с органите по закрила на детето, за дейността и приоритетите на Държавната агенция, като един от най-важните от тях е детското участие в правенето на политика за деца.

"Нямаме право да решаваме съдбата на децата без тяхното участие”, категорично заяви г-жа Кънева. "За това трябва да създадем достатъчно ясен, проследим и категоричен механизъм, при който всяко решение, касаещо децата, да бъде съобразено с тяхното лично мнение и участие в процеса”, допълни още тя.