Изпити за придобиване на класна специалност "Военен пилот - трети клас" се състояха в Долна Митрополия

Младите пилоти изпълниха полет в зона сложен пилотаж, прехват на въздушна цел, маневрен въздушен бой, завръщане и кацане в състав на двойка

Изпити за придобиване на класна специалност "Военен пилот - трети клас" се състояха на Летище Долна Митрополия.

Лейтенантите Теодор Христов, Методи Иванов, Денислав Танков, Георги Йорданов, Тодор Тодоров, Валентин Леков, Симеон Георгиев и Валентин Митев изпълниха успешно контролната и специална проверка за придобиване на класна специалност. Тяхното обучение на самолет "PILATUS" РС-9М е в рамките на провежданата интензивна летателна подготовка на млад летателен състав.

През този първи етап те усвоиха приборна подготовка, сложен пилотаж, групова слетяност и маневриране в група, придобиха умения за прехват поединично и в състав на двойка, типови атаки на въздушна цел и маневрен въздушен бой. След като достигнаха необходимото ниво на подготовка бяха проведени теоретични изпити, контролна и специална проверка по практическа летателна подготовка.

В деня на изпита младите пилоти изпълниха полет в зона сложен пилотаж, прехват на въздушна цел, маневрен въздушен бой, завръщане и кацане в състав на двойка. Уменията им по техника на пилотиране бяха оценени от майор Пламен Ковачев - Зам. командир по летателна подготовка, майор Пламен Иванов и майор Валентин Иванов. Тяхното заключение бе, че обучаемите са изпълнили задачите за оценка „Отличен", като са показали много високо ниво на усвоените умения по техника на пилотиране в зона сложен пилотаж и способности за бойно използване.