НЧ "Съгласие 1869" със сериозно присъствие в научната конференция “Библиотеки – четене – комуникации"

Предстои издаването на всички представени доклади в сборник

Екип от библиотеката на читалище “Съгласие 1869” взе участие в организираната от РНБ “П.Р.Славейков”- Велико Търново на 17 и 18 ноември ХV-та национална научна конференция “Библиотеки – четене – комуникации”. Организатори на конференцията са още ВТУ “Св.Св.Кирил и Методий” и Асоциацията на университеттските библиотеки, а се провежда под патронажа на Министерство на културата и с подкрепата на фондация “Глобални библиотеки – България”. Темата на конференцията – “Дигитална конверсия на книжовното и културно-исторически наследство” предизвика голям интерес сред участниците. В рамките на четири сесии бяха представени 32 теми от български докладчици и 14 от чуждестранни (Австрия, Сърбия, Румъния, Финландия, Полша, Русия, Турция и др.)

В първата сесия се включи секретарят на читалището Маргарита Лазарова с темата “Читалище “Съгласие 1869” като партньор на проект “Дигитална културна съкровищница “Север +”:документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи, архиви и галерии в северна и централна България”. Тя представи целта на включването в проекта, ролята му за постигане на неговите общи цели, значимостта на дигитализацията за книжното културно наследство на Плевен и региона; спря се на извършената работа до момента в съответствие с партньорското споразумение, в т.ч. и нейното отчитане съобразно изискванията на Програма БГ08.

Предстои издаването на всички представени доклади в сборник.

На откритата изложба, съпътстваща конференцията, бяха представени оригинални издания от специализираните колекции на бенефициента и партньорите. Читалищната колекция на "Съгласие 1869" участва с Плевенска периодика от 1878–1944 г.