В Гулянци си спомниха за Николай Хайтов

Инициативата е на клуба на хората с увреждания и Сдружение БАД гр. Гулянци

Клубът на хората с увреждания и Сдружение БАД гр. Гулянци организираха "Утро" на Николай Хайтов. В инициативата се включи и главния библиотекар при НЧ "П. Р. Славейков 1923" – Малинка Таирова. Ръководството на двата клуба беше подредило тематичен кът с произведения на Хайтов. Женската вокална група въведе присъстващите в духа на честването с китка песни за България. Малинка Таирова представи кратки биографични данни за писателя, акцентира върху най-популярните му произведения и прочете разказа "Докато са живи".

Утрото на Николай Хайтов завърши пред паметника му в централния градски парк, където членовете на клубовете на хората с увреждания, БАД и пенсионерите поднесоха цветя, съобщават от местната управа.

Паметникът на Хайтов в гр. Гулянци беше открит на 30 юни тази година - в деня, когато се навършиха 14 години от смъртта на писателя. Инициативата е на родолюбиви българи от Гулянци и региона, реализирана с финансовата подкрепа на НФСБ. Бюстът е дело на синовете на Хайтов – скулпторът Александър Хайтов и архитект Здравец Хайтов и е уникален с това, че когато се приближи, човек може да чуе разказа "Докато са живи", прочетен от самия автор.