Пътна полиция със засилен контрол над техническата изправност на автомобилите

Кампанията "Безопасно шофиране през зимата" продължава до края на ноември

Кампанията "Безопасно шофиране през зимата" ще продължи до края на месец ноември. Тя се осъществява в рамките на традиционната акция на пътна полиция "Зима". През следващите дни пътните полицаи ще проверяват техническата изправност на автомобилите и цялостната им готовност и оборудване за движение при зимни условия /гуми, чистачки, светлини/.

От пътна полиция информират, че за техническа консултация относно изправността на превозните средства и проверка на фаровете им, водачите могат да ползват услугите на центровете на Съюза на българските автомобилисти, който е основен партньор в акция "Зима".

От пътна полиция съветват водачите:
Не пестете време и средства, за да приведете автомобила си в пълна изправност и с необходимото оборудване за движение при зимни условия! Помнете, че ако фаровете не са правилно регулирани и светят ниско, платното ще бъде осветено на по-късо от необходимото разстояние. Това многократно увеличава риска в последния момент да забележите пешеходец, каруца, велосипед или друго превозно средство без сигнализация и да ги блъснете.  Непременно се погрижете да си осигурите подходящи за сезона гуми. Помнете, че от стабилността на автомобила на пътя зависят вашият живот и животът на хората, които возите и срещате по пътя си! Прегледайте в сервиз състоянието на акумулатора и спирачната течност. Препоръчително е да подмените остарелите и втвърдени пера на чистачките; да се снабдите с вериги за сняг и лопата, които да са в багажника до края на зимата; да проверите изправността на отоплението и на устройството за измиване на предното стъкло, както и на това за подгряване на задното. Поддържайте зареден с незамръзваща течност резервоара за измиване на предното стъкло; проверете концентрацията на антифриза в охладителната система.

Бъдете нащрек в „тъмната зона“! При превключване от дълги на къси светлини преди разминаване с насрещен автомобил, намалете скоростта дотолкова, че да можете да спрете в случай, че има препятствие, превозно средство или човек пред автомобила ви. Преди разминаване с насрещно движещ се автомобил попадате в т.нар. “тъмна зона”. В нея видимостта е на съвсем късо разстояние пред автомобила. Помнете, че е възможно именно в тази зона да се движи човек, каруца или да има неправилно спрял, аварирал или несигнализиран автомобил и да изпаднете в критична ситуация или пътна злополука. Намалете скоростта до момента на разминаването и даже малко след него. Само с такова “презастраховане” ще си осигурите необходимата безопасност при намалената видимост.

Преминавайте бавно и предпазливо покрай спирките на градския транспорт! Това са едни от местата с концентрация на злополуки с пешеходци. Край  спирките е най-голяма вероятността пред вашия автомобил внезапно да се появи забързан или тичащ пешеходец, който не се е огледал, преди да пресече. Слизащите от превозните средства на градския транспорт много често пресичат, без да се огледат. Помнете, че когато настилката е хлъзгава (мокра, заснежена или заледена), в районите на спирките трябва да се движите още по-бавно.  Препоръчително е преди спирката да намалите плавно скоростта и максимално да увеличите страничната дистанция от заобикаляния от вас спрял автобус. Бъдете в очакване на внезапно пресичане от пешеходец.

Очаквайте внезапни действия на възрастни пешеходци и деца! Бъдете в готовност да предпазите пързалящи се по улицата деца! При застигане на пешеходци, които вървят по платното поради непочистени от снега тротоари, отдалече плавно намалете скоростта и увеличете максимално страничната дистанция при заобикалянето им. Помнете, че те всеки момент биха могли да се подхлъзнат и да попаднат пред автомобила.  Не забравяйте, че децата и възрастните хора често навлизат внезапно на пешеходните пътеки, като не са преценили реално скоростта на приближаващия автомобил и възможността на водача да спре.

Предвиждайте попадането в хлъзгави участъци! В късна есен  сутрин  много участъци от пътищата се покриват със слана или скреж. В районите около водните басейни може изведнъж да попаднете в мъгла. Гъстата мъгла и заскрежаването на дърветата в студено време вече е предупреждение, че върху платното може да се е образувал тънък слой поледица. Участъците върху мостовете се заледяват най-рано от цялото протежение на пътя и поради специфичните въздушни течения. Помнете, че при общо сух път настилката на мостове е възможно да бъде покрита с тънък и трудно забележим лед. Още по-голяма е вероятността от това, ако в момента има мъгла и температурите са ниски.  Препоръчително е да се движите предпазливо, в очакване на  попадане върху хлъзгав участък. Помнете, че при навлизане в заледен участък е опасно да задействате рязко спирачките и да отнемете изведнъж газта, защото може да загубите управление на автомобила. Препоръчително е при попадане върху лед да запазите самообладание и постепенно и плавно да намалите скоростта с помощта на двигателя, при включена предавка.

ОД МВР - Плевен пожелава на всички участници в движението безопасно пътуване.