Ритуал по полагане на военна клетва проведоха днес в Плевен

Поздравления бяха поднесени от заместник-кмета на община Плевен и от името на Началника на централното военно окръжие София

Днес на строевия плац във военно формирование 22160 – гр. Плевен се проведе ритуал по полагане на военна клетва на български граждани без военна подготовка, съобщават от "Сухопътни войски".

Гости на тържеството бяха заместник-кмета на община Плевен по обществен ред и сигурност Тодор Еленков,  полковник Спас Спасов – началник на отдел в Централно военно окръжие – София, подполковник Станимир Тодоров – главен експерт в Дирекция „Човешки ресурси” МО, подполковник Иван Иванов – Началник на военно окръжие Плевен и командира на военно формирование 42800.

Слово след полагането на военна клетва към курсистите произнесе полковник Николай Бешев – Началник на гарнизон Плевен, който подчерта значението на този ритуал за всеки български гражданин.

Поздравления бяха поднесени от заместник-кмета на община Плевен и от името на Началника на централното военно окръжие София.

От 07 до 25.11.2016 г. бе организиран и проведен курс по начална военна подготовка съгласно утвърдена програма. Преминати бяха основните войскови дисциплини – тактическа подготовка, огнева подготовка, строева поготовка и физическа подготовка. Обучението завърши с полагане на изпити, като на успешно завършилите курсисти бе издадено удостоверение за завършване на подготовката и възпоменателни значки от името на Министъра на отбраната.

Основната мотивация за участието на момчетата и момичетата в тази военна подготовка е интереса към военното дело. Общо 17 души положиха военна клетва, от които 7 са жени.

След завършване на курса те ще бъдат зачислени в запаса от военните окръжия по местоживеене.