Ч-ще "Съгласие" участва в юбилейна научна сесия по случай 180 години от рождението на Нестор Марков

Секретарят на читалището се включи с доклад “Проектът Нестор Марков и плевенските будители – създаване, реализация, резултати”

На 24 ноември в Института за български език “Проф.”Л.Андрейчин” - БАН, София, се състоя юбилейна научна сесия “Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието” по случай 180 години от рождението му. По покана на Програмния комитет в сесията взе участие НЧ “Съгласие 1869”, чийто основател е Нестор Марков. В четири заседания бяха представени доклади за многостранните аспекти на неговата книжовна дейност в контекста на българското образование през Възраждането, за ролята на Нестор Марков за създаване на българска физическа терминология, за обучението по математика, за неговите българо-френски речници, за дейността му на будител, държавник и общественик.

Секретарят на читалище “Съгласие” Маргарита Лазарова се включи с доклад “Проектът Нестор Марков и плевенските будители – създаване, реализация, резултати”, информират оттам. Тя подчерта, че чрез проекта, представен в Деня на народните будители пред плевенчани в Регионален исторически музей, достойно е отбелязана значимата годишнина. Показаните в изложба учебници от ХІХ век и експонати от фондовете на музея и издаването на библиография за Нестор Марков в рамките на проекта очертават ярките следи, оставени от Нестор Марков в просветно-културното развитие на Плевенския край.

Създаването и реализацията на проекта чрез сътрудничеството между двете институции и с подкрепата на Община Плевен е признание за неговото дело.