"Дунав Ултра" със заявка за най-голяма туристическа велоатракция в страната (Видео)

Плевен Лайф

28-11-2016, 11:44

Снимка:

dunavultra.com

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Проектът популяризира Дунавския регион в страната

"Дунав Ултра" бе представен като най-дългия туристически веломаршрут в страната, а проектът има за цел да популяризира Дунавския регион. През последните години, почти 700-километровият веломаршрут “Дунав Ултра” доби популярност, трансформирайки се от лична кампания в родолюбива кауза, съобщават органзиаторите.

"Интересът към веломаршрута от страна на хора, институции и български компании ни убеди, че популяризирането му дава възможност за изграждане на цялостна стратегия за развитие на туризъм по поречието на река Дунав, с продъление до Черно море в най-северната му част на българска територия. Именно за това ние надграждаме основата, с нов акцент за популяризиране на веломаршрута и региона по поречието на реката. Неговата маркировка към момента следва важни културно-исторически и природни обекти по поречието на Дунав. Траекторията му води до всички най-важни стратегически древноримски крепости и градове – Бонония, Нове, Сексагинта Приста, Дуросторум. Днес това са основите на гр, Видин, гр Свищов, гр. Русе, гр. Силистра.

Зашеметяващият древноримски град в близост до с. Гиген Улпия Ескус е сред най-интересните чудеса по веломаршрута. Обектът е един най-атрактивните археологични центрове на територията на целия долнодунавски регион. Значението и уникалността на Улпия Ескус и популяризирането му в България и чужбина, е сред новите приоритети на екипа на “Дунав Ултра”.

Сред другите чудеса на веломаршрута са останките от древния град Рациария (с. Арчар), крепости Августа (с. Хърлец) и Димум (гр.Белене), корабът „Радецки“ (Козлодуй), Скален манастир (с.Иваново), Рибарска махала (гр.Тутракан), природен резерват „Сребърна“ и Дуранкулашкото езеро. Предстои включването на нови обекти – част от най-голямото богатство на държавата културно-историческото наследство.

"Интересът към веломаршрута ще доведе до популяризирането на региона, до развитието на велотуризма по поречието на Дунав, давайки възможност за реализиране на приходи в над 80 населени места (градове и села), през които преминава “Дунав Ултра“", казва Борис Бегъмов, създател на веломаршрута.

Екипът, който разработва проекта, не крие амбициите си да развива веломаршрута така, че в недалечно бъдеще той да бъде сред най-посещаваните велодестинации в Европа.