Доброволци от БЧК - Плевен присъстваха на обучение по репродуктивно здраве

Поводът за срещата бе Световния ден за борба срещу СПИН, който се отбелязва точно на 1 декември

Доброволците от Български младежки червен кръст - Плевен присъстваха на обучение по репродуктивно здраве. Специалисти от Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина” Света Елисавета разговаряха с младежите по теми, свързани с полово предаваните заболявания, както и планираното забременяване. Поводът за срещата бе Световния ден за борба срещу СПИН, който се отбелязва точно на 1 декември.

Срещата премина под мотото "Ние се учим да живеем правилно".

Темите, които бяха дискутирани в центъра са: „ХИВ и СПИН – смъртна присъда или хронична инфекция. Официална статистика на заболелите в България и област Плевен”, представена от д-р Светла Блажева, специалист по клинична имунология; „Полово предавани болести. Хепатит B и С. Микроорганизмите причиняват ли безплодие?”, лектор д-р Светлана Пачкова, микробилог. Темата, която бе представена д-р Добринка Гинчева, д.м., специалист по акушерство и гинекология е „HPV и репродуктивни последици. Задължителна ли е ваксината срещу рак на шийката на матката и кога?” Доброволците ще се включат и в темата ”Мястото на психолога в живота на ХИВ позитивните. Семейно планиране.” представена от Анелия Рангелова – психолог към МЦ КИРМ - Плевен.

Доброволците изразиха готовност и желание да проведат допълнителни обучения заедно с техни връстници по тези и други теми, които вълнуват младите.