Откриват фотоизложба "Обърни представите" в МУ-Плевен

Тя е съставена от портрети на участници в Стипендиантската програма за студенти от ромски произход

Откриване на фотоизложбата "Обърни представите" ще се състои днес от 15 ч. в зала "Гален" на Телекомуникационния център на Медицинския университет – Плевен. Изложбата е съставена от портрети на участници в Стипендиантската програма за студенти от ромски произход в медицинските университети и колежи, с подкрепата на Програмата по обществено здравеопазване на Институт "Отворено общество" – София.

Очаква се кметът на община Плевен да уважи събитието, информираха организаторите.

"Заедно с изложбата ще покажем за първи път пред обществеността кратък филм, посветен на програмата, и ще отбележим успешното завършване на медицинското образование на шестима млади лекари от ромски произход, които ще разкажат как Стипендиантската програма е повлияла на техния живот и мотивацията им за успешна професионална реализация в медицинската професия", казва Катя Благоева, изпълнителен директор на Фондация "Интелдей".

От 2008 г. до сега Стипендиантската програма е подкрепила над 200 младежи от ромски произход, повечето от които вече се реализират в различни професионални медицински направления. В България програмата се изпълнява от Институт Отворено Общество – София, Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе“ и фондация "Интелдей".

"Убедени сме, че чрез подобно публично събитие ще допринесем за обръщането на обществените представи и преодоляването на стереотипите спрямо ромската общност", допълват организаторите.