Честването на 140 години от Плевенската епопея обедини членовете на учредения днес Инициативен комитет

Кметът Георг Спартански представи идеята, с която се подема инициативата

Първа работна среща на новосъздадения Инициативен комитет за отбелязване на 140 години от Освобождението на Плевен се проведе днес в Заседателната зала на местната администрация. В нея се включиха кметовете в различни периоди Андрей Романов, Петко Цолов, Румен Петков и Найден Зеленогорски, доц. д-р Емилияна Конова, управител на МЦ КИРМ – Плевен, както и бизнесменът Януш Донев, информират от пресцентъра на местната управа.

Кметът Георг Спартански представи идеята, с която се подема инициативата. "Държах да поканя доказани личности  от обществено-политическия и стопанския живот на Плевен, защото ценя техните качества и опит. Идеята е да създадем още сега организация и да стартираме работа, ако искаме Плевен да бъде национален акцент в събитията по честване на 140 години от Освобождението. Затова се надявам на вашите съвети, предложения и не на последно място съдействие и контакти, за да можем да представим Плевен достойно пред България и света”, се обърна към присъстващите Спартански.

Той представи и идеите на администрацията. В организирането на културна и научна програма е включена Международна научна конференция съвместно с БАН; изложба на експонати от фонда на ВИМ - Плевен, в Държавния исторически музей - гр. Москва; съвместна изложба на художници от Плевен и Ростов на Дон в Плевен; гостуване на Младежкия театър на Ростов на Дон с постановка; гостуване на художници от студия „Греков”, рисували платната в Панорама „Плевенска епопея”. По този повод г-н Спартански се обърна с молба към Румен Петков за съдействие за лична среща с посланика на Р България в Русия Бойко Коцев, който беше предложено също да бъде включен в Инициативния комитет. Освен намерения в областта на културата Община Плевен ще търси и средства и съдействие за извършване на строително-ремонтни дейности за реконструкция на паметниците при входните артерии от София, Русе и Ловеч; на паметника „Майка България” в Градската градина; за ремонтни дейности в Скобелевия парк, както и за козметичен ремонт на бул. „Скобелев”.

Членовете на комитета коментираха и  още две забележими годишнини, които се навършват идната година – 40 години от откриването на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и 110 г. от създаването на Военноисторическите музеи - Плевен - първата мемориална структура в Следосвобожденска България. Андрей Романов предложи да се приобщят към каузата за честване на годишнината и различни професионални гилдии не само от Плевен, но и от целия регион. „Който не си почита миналото, не го чака добро бъдеще”, припомни Романов.

Найден Зеленогорски даде идея да бъде поставен мемориален знак за отбелязването на 140-ата годишнина от освобождението на Плевен, както и предложи организирането на бизнес форум, в който да се включат побратимените ни градове. „Това, което ни обединява, е Плевен – без значение от коя политическа сила сме”, подчерта и Зеленогорски.

Спартански изрази и надежда в най-скоро време да има стабилно правителство, за да може да се реализират важни за града ни европейски проекти за подобряване на съвременната визия на Плевен. Кметът предложи и по-дългосрочна цел, за осъществяването на която да работят активно всички и след отбелязването на годишнината – възраждането на Плевен.