"Синя стая" за разпити на деца ще заработи в Плевен

Откриването на специализираното помещение ще се състои на 16 декември

Специализирано помещение за щадящо изслушване на деца (т. нар. "синя стая") ще бъде открито в Плевен. То се намира на ул. „Ген Скобелев“, №22 бл.3, вх.А, /партер/. Това се случва благодарение на Българо-Швейцарският проект "Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие", информират от пресцентъра на Окръжен съд - Плевен.

Откриването ще се състои на 16 декември от 13.00ч. Очаква се да присъстват зам. нинистърът на правосъдието, председателят на Окръжен съд Плевен, кметът Георг Спартански и други официални лица.

Първата синя стая бе открита на 11 април т.г. във Варна. До края на годината бе предвидено да заработят още четири – в Козлодуй, Плевен, Ямбол и Враца.

Специалните помещения се обособяват извън съдебните сгради. Те се използват за разпит на децата, участващи в наказателни, граждански или административни производства, като извършители, свидетели или жертви.

Целта е изслушването на малолетни и непълнолетни да се провежда възможно на най-ранен етап от досъдебно производство, а броят на разпитите да бъде сведен до минимум, като се използва специална аудио техника в помещения, разделени с т.нар. венецианско стъкло.