Обвиниха група роми, посегнали на плевенски полицаи

Инцидентът станал през октомври в Дисевица

Обвинението срещу Мано М., Иван М., Славчо М., Лалка С. и Кирил М. е за това, че на 17 октомври 2016 г. в с. Дисевица, обл. Плевен, извършили непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта – четирима полицейски служители при 02 РУ Плевен, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред.

На петимата е повдигнато и обвинение за това, че по същото време са пречили противозаконно на орган на властта да изпълни задълженията си.

Срещу Маньо М. и Кирил М. е повдигнато обвинение за това, че по хулигански подбуди причинили лека телесна повреда, изразяваща се в болки и страдания на единия полицейски служител, при изпълнение на задълженията му по опазване на обществения ред.

Обвиняемата Лалка С. имала неуредени имуществени отношения с Детелин А., който й е дължал пари. На 17.10.2016 г. обвиняемата отишла в дома на Детелин А., за да поиска парите си, но не ги получила. Половин час по-късно се върнала заедно с братята си – Мано и Славчо и баща им – Кирил М. Всички влезли в къщата на Детелин А. и без съгласието на собствениците взели готварската печка и стереоуредба, натоварили вещите в бус и си тръгнали. Потърпевшите веднага сигнализирали 02 РУ Плевен. 

Когато униформените отишли в жилището на обвиняемите, за да изяснят случая, обвиняемите отказали да върнат взетите вещи, както и отказали да представят документ за самоличност.

Групата роми не само не изпълнили разпорежданията на полицаите, но и ги нападнали – започнали да отправят заплахи и обидни думи, нанесли удари върху полицейските служители.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.