Подписаха договор за безвъзмездна финансова помощ по проект "Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен"

Стойността на проекта възлиза на 13 844 761,73лв., а общата му продължителност е 30 месеца

На 16 декември кметът на Община Плевен Георг Спартански подписа договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за проект BG16RFOP001-1.007-0001 „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен” по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-1.007 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 Плевен“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“.

Стойността на проекта възлиза на 13 844 761,73лв., а общата му продължителност е 30 месеца, информират от пресцентъра на местната управа.

Проектно предложение е в изпълнение на одобрената Инвестиционна програма на Община Плевен и на политиката за устойчиво градско развитие, като  включва допустими мерки и дейности по инвестиционен приоритет Градска среда, върху обекти разположени на територията на трите зони за въздействие, определени в ИПГВР. Предвидени са дейности по рехабилитация и реконструкция за физическо обновяване на градски обществени пространства за отдих Градска градина и Водна каскада (на пл. Възраждане), площад "Стефан Стамболов", улици, пешеходни мостове и за изграждане и реконструкция на детски и спортни площадки.

Предвидената подкрепа по ОПРР 2014 – 2020 г. е за постигане на устойчива и

екологична градска среда с подобрени качества на живот, нова социална среда и възможности за икономическо развитие, чрез интегрирано въздействие и синергичен ефект върху територията и населението на гр.Плевен.

Целите на проекта са свързани с развитие на физическата и жизнена среда в града чрез повишаване на нейното естетическо и екологично качество, осигуряване на достъпност за лицата в неравностойно положение, устойчивост и безопасност; постигане на ресурсна ефективност, намаляване на вредното въздействие върху околната среда и климатичните промени; развитие и утвърждаване на пълноценен и здравословен начин на живот чрез среда, осигуряваща всички условия за отдих, игра и спорт; подобряване състоянието на общинска пътната инфраструктура за осигуряване на по-добра мобилност и превенция на пътни инциденти.

Постигането на целите ще бъде важна предпоставка за задържане на младите хора в общината, подобряване на общото качество на живот на гражданите от всички възрасти, развитие на бизнеса, привличане на туристи и инвеститори.