Осъдиха двама братя, извършили грабеж на 89-годишен дядо

Сложили на главите си качулки, проникнали в жилището на комшията си и започнали да го бият

След внесен обвинителен акт и постигнато в съдебно заседание споразумение с Окръжна прокуратура - Плевен двама братя, извършили грабеж на възрастен мъж – техен съсед са осъдени.

Нако И. е осъден на три години и шест месеца лишаване от свобода при строг режим. Наказанието на Самуил Н. е две години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с изпитателен срок от три години, като му е наложена и пробациона мярка задължителни срещи с пробационен служител.

Двамата братя се признаха за виновни и са осъдени за това, че на 13.07.2016 г. в с. Бръшляница, обл. Плевен, Нако И. /при условията на опасен рецидив/ и Самуил Н. /като непълнолетен, но като могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си/, в съучастие отнели чужди движими вещи – парична сума 115 лв., от владението на собственика – мъж на 89 години, с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила.

Двамата извършители решили да си набавят пари, като извършат грабеж на самотно живущия им съсед. Сложили на главите си качулки и проникнали в жилището на комшията. Хванали възрастният мъж и му нанесли няколко удара в лицето и стомаха, като непрекъснато го питали къде държи парите си. След това претърсили цялата къща и едва след като намерили скрити 115 лв. си тръгнали. Двата са осъждани и за други престъпления и са с взети мерки за неотклонение „задържане под стража”.

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.