ОДМВР – Плевен предприе мерки за безопасност по време на Коледните и Новогодишните празници

Осигурено е засилено присъствие на местата за масово събиране на хора

За осигуряване на добър обществен ред и повишаване сигурността на гостите и гражданите в област Плевен по време на предстоящите празници ще бъдат извършени полицейски проверки в търговски обекти, заведения и по пътищата на територията на областта. Изготвени са графици за допълнителни дежурства и засилено полицейско присъствие се предвижда по главните пътища и в малките населени места в празничните дни и последния почивен ден. Приведени са в известност всички увеселителни заведения - ресторанти, дискотеки, клубове, игрални зали и други места, свързани с масово посещение и събиране на хора, в които ще се провеждат празнични тържества.

Планирани са специализирани полицейски операции за проверка на горната категория обекти самостоятелно и съвместно със други институции. Ще се обърне особено внимание върху спазване изискванията чл. 60, ал. 1, т. 3 и т. 3а от ЗОБВВПИ, забраняващ носенето на огнестрелно оръжие и боеприпаси при и след употреба на алкохол, наркотични или упойващи вещества, чл. 59, ал. 1 от ЗОБВВПИ, забраняващ преотстъпване на други лица, съхранението на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

Създадена е организация за недопускане и предотвратяване на незаконна търговия и използването на нестандартни пиротехнически изделия на територията на област Плевен преди и по време на предстоящите коледни и новогодишни празници. Ще се извършват проверки на търговски обекти и обществени места, където се съхраняват, продават или предлагат пиротехнически изделия. При констатиране продажба на пиротехнически изделия на обществени места без полицейски разрешения, на нарушителите ще се съставят актове за установени административни нарушения на ЗОБВВПИ, по реда на ЗАНН. Еуфорията в новогодишната нощ предизвиква у много хора желанието да изстрелват пиратки, бомбички, фойерверки.

Забранена е продажбата на пиротехнически изделия – извършването на търговска дейност без наличието на Разрешение за търговия, издадено от сектор  „КОС“ при Главна дирекция “Национална полиция” – София.
Всички лица, получили Разрешение за търговия с пиротехнически изделия са длъжни да водят регистър, в който да записват подробна информация, движението и наличността на изделията в конкретния търговски обект. 
Търговците на пиротехнически изделия са длъжни да съхраняват регистъра в срок от 10 години от неговото започване.
Който не води регистър се наказва с глоба в размер на 3000лв. и/или имуществена санкция в размер 10 000лв. и отнемане на разрешението за срок до една година.

Търговията с пиротехнически изделия следва да бъде извършвана само в специализирани магазини, като изделията се излагат само върху закрити лавици или под стъклен похлупак в заводска опаковка и в количества, необходими само за непосредствена продажба. На видно място в магазина се излага списък на предлаганите пиротехнически изделия – всяко пиротехническо изделие следва да има инструкция за употреба на български език. Забранена е продажбата на видимо повредени пиротехнически изделия или в разкъсана най-малка стандартна производствена опаковка.

Законът за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия налага възрастово ограничение на режима на придобиване на пиротехнически изделия, като в него е въведена забраната за продажбата на фойерверки от категория 1 (бенгалски огън, конфети и др.) на лица под 12 години, от категория 2 – на лица под 16 години, и от категория 3 – на лица под 18 години. Тези норми въвежда изискването пиротехническите изделия в домашни условия да бъдат съхранявани на места, които не са достъпни за деца.

Забранена е употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, в близост до леснозапалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения, социални домове, молитвени домове, храмове и манастири и употребата на пиротехнически изделия, с изключение на фойерверки от категория 1 (бенгалски огън, конфети и др.), в закрити помещения. За нарушаване на тази разпоредба е предвидено наказание глоба от 500 до 2500 лв.

При употреба на пиротехнически изделия трябва стриктно да бъдат спазвани указанията на производителя – за всяко пиротехническо изделие те могат да бъдат различни. Пиротехнически изделия без указания на български език и без обозначение за произхода им, както и повредени такива могат да бъдат опасни и да превърнат празника в трагедия. Следва да се обърне специално внимание когато ще се борави с пиротехнически изделия – те съдържат взривни вещества и смеси – безотговорно и самонадеяно е да се консумира алкохол, след което да се пускат фойерверките – алкохолът силно повлиява чувството за критичност и забавя реакциите.
В никакъв случай не трябва да се използва огнестрелно оръжие с увеселителна цел. Възможностите за нещастни случай са много големи.
Не подценявайте противопожарните изисквания.
Масовото използване на бенгалски огън, конфети, фойерверки, свещички и други подобни изделия по време на коледните и новогодишни празници  повишава пожарната опасност. Особено рискова става тяхната употреба в близост до коледната елха, която лесно може да се запали и да изгори. Бързо могат да се запалят и различните видове гирлянди и други украси.
Подобни изделия не бива да се оставят в ръцете на деца, особено без родителски надзор.

Създадена е необходимата организация за безопасност на движението, при очакван интензивен пътникопоток през празничните и почивни дни, като се обезпечи с необходимите полицейски сили своевременното въвеждане на временна организация на движението с цел превенция и контрол за спазване на въведените забрани. Особено внимание ще се обърне за контрола на водачи на МПС, употребили алкохол или наркотични вещества, неправоспособни водачи и управляващи технически неизправни МПС, както и на безопасността на пешеходците. Създадена е организация за повишено полицейско присъствие, с оглед осъществяване на контрол и улесняване на движението по пътищата с висока интензивност на движението и в периодите на върхово натоварване.
Много хора празнуват извън домовете си. За да няма неприятни изненади при завръщането, е добре да се вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи.
На първо място е дискретността - не бива много хората да знаят, че семейството ще отсъства от дома. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване. Не  оставайте в дома големи суми пари, бижута и злато. Непрекъснатото писане във фейсбук за това, къде се намирате  може да изиграе лоша шега.

Празничните базари на открито са предпочитано място за действие на джебчиите

Затова при пазаруване дръжте чантата си затворена и притисната плътно до тялото. Не носете портфейла си и големи суми пари във външните джобове на дрехите си. Винаги бъдете с повишено внимание на многолюдни места, особено ако усетите, че някой безпричинно се блъска във вас.
Една от последните схеми, която прилагат джебчийките е следната: „Отивате в магазин или мол, за да купувате подаръци. Респективно, носите повече пари. Изведнъж край вас започва да се запъва и да реве добре облечено дете, което вдига страшен шум, всички го гледат. Е, докато го гледат, става опразването на чанти и портфейли“.

По време на празниците се активизират измамниците!

Те използват умело празничната еуфория, за да заблудят жертвите си, че са спечелили от несъществуващи томболи и лотарии. Така измамниците добиват лични данни на хората и искат от тях да дадат предварително някаква сума пари или опитват да „източат“ банковите им карти.
Не се поддавайте на примамливи оферти по телефона за лесна печалба, на неочаквана вест за колет от чужбина или голямо наследство.
Не се доверявайте без насрещна проверка на телефонни обаждания за изпаднали в беда ваши роднини. Един от популярните сценарии е за близък на семейството, който при катастрофа е ранил или убил човек, и се нуждае от пари за освобождаване от ареста. Друг хит при измамите е, че вие сте в опасност и някой ще ви нападне и обере. Тази информация се съобщава по телефона, след което се обаждат от името на полицейски началник и искат събиране и даване на определена сума пари/, която да послужи при залавянето на нападателите. Указанията са, левовете да бъдат сложени в торбичка и хвърлени през терасата или оставени до кофа за боклук.
Най-често жертви стават възрастни хора, затова по-младите трябва да ги предупредят за съществуващата опасност.
От полицията съветват по никакъв повод да не се дават пари на непознати хора и при всяко съмнение да се търси помощ от МВР.

Пътуването с личния автомобил трябва да бъде грижливо подготвенo

Преди тръгване се уверете, че колата е в изправност и напълно оборудвана за пътуване в зимни условия.  Увеличеният трафик в дните от Коледа до Нова година, изискват спокойствие, разумно поведение и опит зад волана. Този сезон, характерен с мъгли, мокри, заснежени и заледени настилки не е подходящо време за високи скорости, рисковани изпреварвания или за усъвършенстване  уменията на неопитни водачи. Не шофирайте след употреба на алкохол. Ще бъдат провеждани специализирани полицейски операции през всички празнични и почивни дни.

По празниците, на територията на целия регион и особено в участъците на главните и първокласни пътища ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие, за регулиране и облекчаване на движението.

Гражданите могат да подават всякакви сигнали за нарушения, престъпления или пътнотранспортни произшествия на тел 112. Органите на реда ще реагират своевременно.

Ръководството на ОДМВР – Плевен Ви пожелава благословено Рождество Христово и приятно  посрещане на Новогодишните празници!