Нови правила за движение на каруци влизат в сила в община Плевен

Новите правила са част от промените, гласувани на декемврийската сесия

Задължителен жълт цвят на дървената част, изписване на наименованието на населеното място по местоживеене на собственика и регистрационен номер от регистър на пътните превозни средства /ППС/ с животинска тяга, плюс поставяне на платнище за животински отпадъци, това са част от новите изисквания, приети от Общинския съвет на Плевен във връзка с движението на каруци на територията на общината. Новите правила са част от промените, гласувани на декемврийската сесия в действащата общинска Наредба №3 за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на община Плевен. Към Наредбата съветниците приеха изцяло нова Глава 5А с наименование „Пътни превозни средства с животинска тяга“.

"Дебатът по измененията на Наредбата започна още на ноемврийската сесия, но тогава предложените промени така и не бяха дообсъдени, в това число и тези, касаещи движението на каруци в общината. Приетата нова Глава 5А е изцяло по предложение на г-жа Ваня Орозова - кмет на село Николаево. Както вече имах възможност да коментирам и след сесията през ноември – промените в тази част обхващат изцяло проблема с каруците, поздравявам г-жа Орозова за положения труд“, заяви на брифинг в Пресклуба на БТА председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев.

Съгласно приетата нова Глава 5А, собствениците на ППС с животинска тяга са длъжни в едномесечен срок след придобиване на превозното средство да го представят за регистрация в кметството по местоживеене.

При продажба или бракуване на същото ППС, промяната в собствеността трябва да се декларира отново в кметството в 3-дневен срок.

Регистрацията на каруците ще става от кметовете на кметства или кметските наместници в населените места на община Плевен, като всички регистрирани каруци ще бъдат вписани в регистри за даденото населено място. Регистърът ще съдържа пореден номер на ППС-то, трите имена на собственика, ЕГН, постоянен адрес, вид на превозното средство, вид на животинската тяга и дата на първоначална регистрация. В документа ще се отразяват и всички промени, настъпили с времето в регистрацията. На всяка каруца ще бъде издаден регистрационен талон по утвърден от общината образец, като собственикът на каруцата е длъжен да носи този талон със себе си и да го представя при поискване от контролните органи.

В края на всяко тримесечия копие от регистрите на каруците ще се изпраща в районното полицейско управление, обслужващо даденото населено място.

Новите правила за движението на каруци в община Плевен предвиждат и ежегодни прегледи на тези пътни превозни средства по населени места. Прегледите ще се правят от комисия, определена със заповед от кмета на кметството, по преценка прегледите могат да бъдат и повече от веднъж годишно.

Кметовете на кметства имат правомощията и да определят със своя заповед маршрута за движение на каруците в регулации и в землищата на населените места, както и да забраняват движение на същите по определени улици, обществени терени, полски и горски пътища. Общинският съвет въведена и забрана за движението на каруци през тъмната част от денонощието. След промени в Глава шеста на Наредба №3 – „Ограничения на движението на превозни средства“, движението на ППС с животинска тяга се забранява от 1 април до 1 септември в часовете от 21,00 до 7,00 часа, а от 1 септември до 31 март – в часовете от 19,00 ч. до 8,00 ч.

Забранява се и движението на каруци, управлявани от лица под 18-годишна възраст и лица в нетрезво състояние, както и на ППС с животинска тяга без регистрационен номер и талон. За нарушителите наредбата предвижда и съответните финансови санкции