Стартира 9-ият национален конкурс за българска драматургия "Иван Радоев"

Съорганизатори са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър "Иван Радоев"

Oт 1 януари започна да тече Деветият конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев. Събитието се провежда през 2 години и от първото му издание през 2001 г. досега включилите се в драматургичното състезание са стотици.

Съорганизатори на драматургичния конкурс са Министерството на културата, Община Плевен и Драматично-куклен театър "Иван Радоев", а патрон на събитието е кметът на общината.

Условно провеждането на конкурса се разделя в три етапа - събирането на пиесите, които трябва да бъдат изпратени на e-mail-а на театъра в електронен вариант, като крайният срок за кандидатстване е до края на февруари. Във втория етап се включва журито, което се състои от трима изтъкнати театрали - един драматург и двама театроведи. Журито номинира 10 от пиесите и от тези номинирани драматургични текстове се излъчват победителите. Носителят на голямата награда получава 2000 лв., грамота и прекрасна пластика, изработена от големия скулптор Георги Чапкънов. Присъждат се и две поощрителни награди, едната от които е за детска пиеса. Паричното измерение на поощренията е 500 лв.

Последният етап от конкурса е тържествена гала-вечер, на която актьори четат откъси от номинираните пиеси и се връчват наградите. Това традиционно се случва около 30 март, рождения ден на Иван Радоев.

Правилник за провеждане на конкурса мжое да видите ТУК