Очаква се сериозно усложнение на обстановката в Северна България заради снега

Мисия

04-01-2017, 19:34

Снимка:

МВР

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

АПИ ще затваря пътища и ще ограничава движението на тирове при влошаване на метеорологичните условия

АПИ ще затваря пътища и ще ограничава движението на тежкотоварни автомобили с цел превенция при необходимост и при влошаване на метеорологичната обстановка. Това каза инж. Георги Златев, директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" на АПИ на брифинг в МВР след заседание на Кризисния щаб. Той се ръководи от министър Румяна Бъчварова и работи от вчера във връзка с очакваното влошаване на времето идните дни. В него участват представители на МВР, Агенция "Пътна инфраструктура", министерствата на транспорта, на енергетиката и на здравеопазването. Основната задача е да се организира предварително работата на институциите за справяне с всички предизвикателства, които могат да бъдат предизвикани от усложнената метеорологична обстановка.

Голяма част от първокласната пътна мрежа и автомагистралите още тази нощ ще бъдат обработени превантивно против заледяване. Според прогнозите на БАН, валежи се очакват в цялата страна. По-интензивни ще бъдат в Северна и в Североизточна България, както и във високопланинските части в южната част на страната. Очаква се те да започнат към 17 часа в четвъртък и новонатрупаната снежна покривка на места да достигне над 50 см, да има и северни ветрове, достигащи скорост над 20 м/секунда, които могат да доведат до образуване на сериозни снегонавявания, достигащи височина над 1 метър.

Това затруднява проходимостта и намалява видимостта и създава опасност за пътуващите от една страна и затруднява работата на снегопочистващата техника, коментира инж. Златев. Затова ще бъдат предприемани превантивни действия при необходимост по затварянето на пътни участъци, особено третокласната пътна мрежа, която свързва малките населени места с по-големите градове.

Над 3000 снегопочистващи машини в цялата страна са проверени и готови да работят в усложнена метеорологична обстановка. Днес завършват проверките по всички 350 пункта, на които са локализирани снегопочистващите машини и часове преди очаквания снеговалеж ще бъдат изведени на над 650 точки на изчакване, за да започнат работа, уточни още инж. Златев.

АПИ и "Пътна полиция“ отново призовават шофьорите да проявят разбиране към работата на институциите и да спазват налаганите ограничения и инструкциите на контролиращите органи и да не навлизат в участъците с ограничения.

В Агенция „Пътна инфраструктура“ работи оперативен щаб, който следи обстановката в реално време, съвместно с експерти от "Пътна полиция“ и при решение за затваряне на пътни участъци, МВР ще взимат мерки своевременно.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ – www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.