12-килограмов тумор извадиха от пациентка плевенски лекари - pleven.utre.bg

12-килограмов тумор извадиха от пациентка плевенски лекари

12 януари 2017, 13:16 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    МБАЛ "Света Марина"

Екипът на проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов с поредна професионална намеса

След изключително сложна и продължителна хирургична интервенция в МБАЛ "Света Марина" - Плевен на 11 януари екипът на проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов успешно отстрани огромна 12-килограмова туморна формация от корема на 58-годишна пациентка от Ямбол.

Жената постъпва в болничното зъведение с оплаквания от болки и тежест в корема, гадене и повръщане. Съобщава на лекарите за силно подуване на коремната област и рязко увеличаване на теглото до 110 кг през последната една година. За консултация с гинеколог е насочена след профилактичен преглед при кардиолог, когото посещава по повод придружаващи заболявания. Специалистът установява наличието на голяма туморна формация в областта на корема, което се потвърждава след томографско изследване. Установява се, че образованието се намира в десния яйчник на пациентката и е с размери - диаметър 40 см.

Екипът на чл.-кор. проф. Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов предприема незабавна хирургична интервенция за отстраняване на формацията. Операцията е допълнително усложнена от наличието на наднормено тегло на пациенката, три цезарови сечения и пъпна херния. Професионализмът на лекарския екип е решаващ за успеха на хирургичната операция и днес пациентката се намира вече в добро общо състояние, с нормални показатели и е подвижна.
Специалистите-гинеколози от МБАЛ "Света Марина" - Плевен коментират, че туморите на яйчниците са едни от най-често срещаните заболявания в гинекологичната практика. Характерно за тях, обаче, е, че симптомите в повечето случаи са подвеждащи, неспецифични и от общ характер. Често произтичат от гастроентестиционалната система и се проявяват като подуване в коремната област, газове, повръщане, смущения при уриниране и др. В тази връзка, неслучайно специалистите, които поставят диагнозата тумор на яйчника, не са гинеколози, а гастроентеролози, уролози или хирурзи. Ето защо, гинеколозите препоръчват на пациентике честа профилактика, независимо, че жената е извън фертилна възраст. В конкретния случай пациентката с отстраненото огромно туморно образование на яйчника е 58-годишна и не е посещавала гинеколог от три години.

С професионалната си намеса и последвалата успешна хирургична интервенция екипът на МБАЛ "Света Марина" - Плевен за пореден път доказа, че разполага с качествен ресурс от специалисти, апаратура и възможности за ранна диагностика и хирургично решаване на широк диапазон от гинекологични проблеми.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета