Подписаха договора за водния цикъл на Плевен и Долна Митрополия

В Плевен пристигна и премиерът Бойко Борисов

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Плевен Георг Спартански и кметът на Долна Митрополия Поля Цоновска днес подписаха договора за изграждане на Интегрирания воден цикъл на двете общини. В Плевен пристигна и министър-председателят в оставка Бойко Борисов.

С реконструкцията и модернизацията на ПСОВ-Плевен, която вече ще обслужва и градовете Долна Митрополия и Тръстеник, ще се осигури по-добро пречистване на отпадъчните води в съответствие с изискванията на ЕС и националното законодателство за опазване на околната среда. Те ще са с показатели, отговарящи на нормативната уредба.

Ще се подобри водният цикъл на селата Ясен и Буковлък от община Плевен, както и ВиК мрежата на Долна Митрополия и Тръстеник.

С разширяване на канализационната мрежа ще се намалят рисковете за околната среда от преливащи септични ями и заустване на отпадъчни води в р. Вит.

Проектът подпомага България за постигане на съответствие с европейското екологично законодателство, особено по отношение на Директива 91/271/ЕИО за пречистване на градските отпадъчни води, както и да допринесе за постигане на устойчиво регионално развитие.

Проектът е от голяма важност за общините Плевен и Долна Митрополия. Първоначалната идея е на територията на Плевен да се изгради участък от централния колектор, но по-късно надделява становището на специалистите, че „работата на парче“ без цялостна реконструкция на ВиК мрежата на града ще донесе повече проблеми, отколкото ползи. Затова се преминава към план „В“ – ядрото на проекта е разширението и реконструкцията на ПСОВ-Плевен, която ще обхване и отпадъчните води на Долна Митрополия, Тръстеник,Ясен и Буковлък. Пречиствателната станция  е построена през 80-те години на миналия век, въведена е в експлоатация  през 1990 г.  В момента повечето съоръжения и сградният фонд са амортизирани.  Съоръжението ще бъде напълно модернизирано,  което ще доведе до качествено пречистване на отпадъчните води.

Инвестицията е в размер на 33,573 млн. лв. с ДДС. Получените утайки  ще се стабилизират анаеробно и ще се произвежда биогаз, който чрез когенерация ще захранва енергийните нужди на станцията.

Важна част от проекта е и изграждането на водния цикъл на четири населени места - Ясен, Буковлък, Долна Митрополия и Тръстеник, които са разположени по поречието на р.Вит и в нейния водосбор. Населението ползва септични ями, което крие рискове от тяхното преливане и замърсяване на околната среда, а част от отпадъчните води се заустват директно в реката. Аварийте във водопроводната мрежа са чести, големи са и загубите на вода.

С реализацията на проекта ще бъде изградена канализацията на четирите селища, а подмяната на старите водопроводни тръби ще се отрази на качеството на питейната вода. В този смисъл това е инвестиция в здравето и стандарта на живот на хората. Ще се намалят загубите в мрежата – от 49 на 37%.

Физическото изпълнение на дейностите 30 месеца, на целия проект – 36 месеца.

12 686 жители  ще се ползват от подобрено водоснабдяване, 111 300 жители ще бъдат с подобрено пречистване на отпадъчни води, посочват от МОСВ.

Ще бъдат изградени: 76,2 км водопровод, 85,4 км битов канал, 2,3 км дъждовна канализация

 

с.Ясен   

Водопровод – подмяна на 8,9 км

Канал – 13,6 км

КПС с тласкател – 4,6 км

Буковлък

Водопровод – 11,1 км

Канал – 10,4 км

Долна Митрополия

Водопровод – 24,3 км

Канал дъждовен – 1,3 км

Канал битов – 22,9 км

Тръстеник

Водопровод- 31, 9 км

Канал дъждовен – 1 км

Канал битов – 33, 2 км

КПС с тласкател – 0,073 км